Izrael će Palestinskoj samoupravi pozajmiti 150 miliona dolara

Što je jača Palestinska samouprava, to je slabiji Hamas, rekao je izraelski ministar Benny Gantz nakon sastanka sa Mahmoudom Abbasom.

Gantz: Razgovarali smo o oblikovanju sigurnosne i ekonomske situacije na Zapadnoj obali i u Gazi (EPA)

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz sastao se sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, samo nekoliko sati nakon što se izraelski premijer Naftali Bennett vratio u zemlju iz Washingtona, prenosi Tanjug pozivajući se na Jerusalem Post.

„Sastao sam sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom kako bismo razgovarali o sigurnosnoj politici, civilnim i ekonomskim pitanjima“, napisao je Gantz na Tviteru nakon sinoćnjeg sastanka.

Izraelski ministar je najavio seriju poteza s ciljem jačaja Palestinske samouprave, uključujući plan o pozajmici 150 miliona dolara vladi u okupiranoj Zapadnoj obali.

“Što je jača Palestinska samouprava, to će biti slabiji Hamas”, rekao je Gantz.

Unaprijed odobren sastanak

Ovo je prvi put u deceniji da se između Abbasa i jednog izraelskog zvaničnika održao javni razgovor na visokom nivou o politici.

„Također smo razgovarali o oblikovanju sigurnosne i ekonomske situacije na Zapadnoj obali i u Gazi“, rekao je izraelski šef odbrane, navodeći da je dogovoren nastavak komunikacije o pitanjima koja su pokrenuta tokom sastanka.

Bennett je ranije insistirao da ne planira voditi razgovore sa Abbasom i da njih dvojica nisu razmijenili uobičajene riječi kada je Bennett preuzeo dužnost.

Izvor blizak izraelskom premijeru je prokomentirao sinoćnji sastanak, navodeći da je on bio unaprijed odobren od strane premijera.

Direktni razgovori između Izraela i Palestinske uprave prekinuti su 2014. godine i od tada nisu obnovljeni.

Izvor: Agencije