Ministar Faisal Mekad: Poraz SAD-a u Siriji biće isti kao u Afganistanu

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekad rekao je da će ‘gromoglasni poraz’ SAD-a u Afganistanu, dovesti do sličnih poraza američkih trupa u Siriji i drugim dijelovima svijeta.

Sirijski ministar Mekdad je rekao da je povlačenje SAD-a iz Afganistana 'snažna lekcija za saveznike SAD-a u regiji i svijetu (EPA)

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekad rekao je da će “gromoglasni poraz” Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu, dovesti do sličnih poraza američkih trupa u Siriji i drugim dijelovima svijeta.

Mekdad je dao izjavu nakon sastanka sa iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirom-Abdollahianom, koji je počeo zvaničnu posjetu Siriji, prenosi Tanjug agenciju AP.

Sirijski ministar je rekao da je povlačenje SAD-a iz Afganistana “snažna lekcija za saveznike SAD-a u regiji i svijetu”.

Evakuacija iz Afganistana

Stotine američkih vojnika stacionirano je na sjeveroistoku Sirije boreći se protiv grupe Islamska država Irak i Levant, navodi agencija.

Američke su snage u završnoj fazi evakuacije iz Afganistana, a potrebno je još evakuirati nešto više od 1.000 civila prije povlačenja jedinica, kazao je zapadnjački sigurnosni dužnosnik u Kabulu u nedjelju za Reuters, a prenijela je Hina.

Bijela kuća je objavila da će narednih nekoliko dani biti najopasniji za evakuaciju. Do sada su SAD i saveznici, tokom protekle dvije sedmice, evakuirali 113.500 ljudi, navodi Bijela kuća.

Izvor: Agencije