Izrael odobrio davanje treće doze svim vakcinisanim građanima

Vlasti Izraela su odobrile upotrebu treće doze vakcine protiv korona virusa za sve građane koji su primili po dvije doze.

Izraelci koji ne prime treću dozu neće se smatrati vakcinisanim ako je prošlo više od šest mjeseci otkako su primili drugu dozu (EPA)

Vlasti Izraela su odobrile upotrebu treće doze vakcine protiv korona virusa za sve građane koji su primili po dvije doze, u nastojanju da zaustave širenje izrazito zaraznog delta soja.

Mogućnost za vakcinisanje trećom, “booster” dozom, od nedjelje imaju svi koji su primili drugu dozu prije pet mjeseci.

Treću dozu vakcine prethodnih sedmica su mogle da primaju samo određene starosne kategorije građana.

Izraelci koji ne prime treću dozu neće se smatrati vakcinisanim ako je prošlo više od šest mjeseci otkako su primili drugu dozu.

Izrael se priprema da otvori škole u srijedu, dok zdravstveni zvaničnici pozivaju na ograničenje okupljanja kako bi bilo izbjegnuto povećanje broja ozbiljno oboljelih od korona virusa.

Preopterećene bolnice

Vlasti Izraela navode da su bolnice preopterećene i da je broj pacijenata u njima “veoma uznemirujući”.

U bolnicama je 1.175 oboljelih, od kojih je 726 u teškom stanju, a 149 na respiratoru. Broj pacijenata u teškom stanju najveći je od marta, a onih na respiratoru od početka aprila.

Izraelski zvaničnici su najavili da neće biti takozvanog “zatvaranja” (lockdown) povodom predstojeće jevrejske Nove godine koja počinje u ponedjeljak sa zalaskom sunca.

Do nedjelje je 1,95 miliona Izraelaca primilo tri doze vakcine, 5,5 miliona dvije, a gotovo šest miliona samo prvu dozu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO