IAEA: Aktivnost sjevernokorejskog nuklearnog reaktora duboko zabrinjavajuća

“Od početka jula 2021. postojale su naznake, uključujući i ispuštanje vode za hlađenje, koje su karakteristične za rad”, rečeno je u izvještaju IAEA-e o reaktoru u Yongbyonu.

Znakovi pokretanja reaktora od 5 megavata, koji može proizvesti plutonij za oružje, najprije su uočeni krajem 2018.

Čini se da je Sjeverna Koreja ponovno pokrenula nuklearni reaktor za koji se vjeruje da proizvodi plutonij za nuklearno oružje, objavila je UN-ova nadzorna agencija u godišnjem izvještaju, istaknuvši namjere ove izolirane nacije da proširi svoj arsenal.

Znakovi pokretanja reaktora od 5 megavata, koji može proizvesti plutonij za oružje, najprije su uočeni krajem 2018. godine, rekla je u svom izvještaju Međunarodna agencija za atomsku energiju, prenosi Hina.

“Od početka jula 2021. postojale su naznake, uključujući i ispuštanje vode za hlađenje, koje su karakteristične za rad”, rečeno je u izvještaju IAEA-e o reaktoru u Yongbyonu, nuklearnom kompleksu koji se nalazi u središtu sjevernokorejskog nuklearnog programa.

IAEA nema pristup Sjevernoj Koreji otkad je 2009. godine Pjongjang izbacio inspektore iz zemlje. Zemlja je nakon toga nastavila s nuklearnim programom koji je uskoro pokrenuo nuklearna testiranja. Posljednji nuklearni test dogodio se 2017. godine.

Nadzor putem satelita

IAEA sada nadgleda Sjevernu Koreju izdaleka, uglavnom preko satelitskih snimaka.

Komercijalni satelitski snimci pokazuju ispuštanje vode, što ide u prilog zaključku da je reaktor ponovno aktivan, rekla je Jenny Town, direktorica Sjevernog projekta 38, sa sjedištem u SAD-u, koji nadgleda Sjevernu Koreju.

“Nema načina da znamo zašto reaktor prethodno nije radio, iako su se odvijali radovi u spremniku vode tokom protekle godine kako bi se osiguralo dovoljno vode za rashladne sisteme”, rekla je.

“Trenutak mi se čini malo neobičnim, s obzirom na mogućnost poplava u narednim sedmicama ili mjesecima koje bi mogle utjecati na rad reaktora.”

Prošle godine je Sjeverni projekt 38 rekao da su poplave u augustu možda uništile vodocrpilišta koja se povezuju s Yongbyonom, naglasivši koliko su rashladni sistemi nuklearnih reaktora osjetljivi na ekstremne vremenske uvjete.

Sezonske kiše donijele su poplave u nekim područjima ove godine, rekli su državni mediji, no nije bilo izvještaja o tome da bi zaprijetili nuklearnom postrojenju, objavio je Nuklearni naučno-istraživački centar Yongbyona.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO