Fauci: Podržavam obaveznu vakcinaciju đaka

Vodeći američki imunolog Anthony Fauci rekao je da podržava da vakcinacija bude obavezna za đake, pošto se delta soj korona virusa širi Amerikom.

Trenutno djeca ispod 12 godina ne mogu da dobiju vakcinu u SAD-u (EPA)

Vodeći američki imunolog Anthony Fauci rekao je da podržava da vakcinacija bude obavezna za đake, pošto se delta soj korona virusa širi Amerikom.

“Vjerujem da je obavezna vakcinacija školske djece dobra ideja. Radili smo ovo decenijama, kada je riječ o vakcinaciji protiv dječije paralize, malih boginja, zauški, rubeola, hepatitisa”, izjavio je Fauci za CNN, a prenosi Tanjug.

Trenutno djeca ispod 12 godina ne mogu da dobiju vakcinu u SAD-u, ali je Fauci u nedavnom intervjuu za ABC rekao da će do oktobra biti sakupljeno dovoljno podataka da Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) razmotri da li je vakcina sigurna za djecu mlađu od 12 godina.

Odobrenje FDA

“Vjerujem da postoji realna šansa da vakcine kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna dobiju odobrenje FDA za djecu ispod 12 godina, prije nego što počne sezona praznika”, dodao je Fauci, prenosi Reuters.

S obzirom na to da se škole ponovo otvaraju na jesen, povećanje u broju COVID slučajeva izaziva značajna odlaganja.

Na desetine škole u SAD-u su već odložile početak školske godine ili su se zatvorile već u augustu, a najveći udar na obrazovne ustanove je na jugu zemlje, gdje ima najviše zaraženih, navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO