Cavusoglu: Turska ne može preuzeti teret novih izbjeglica

U Turskoj se trenutačno nalazi najveća svjetska izbjeglička populacija od 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, uz dodatnih oko 300.000 Afganistanaca.

Osoblje Italijanskog Crvenog križa pomaže afganistanskim izbjeglicama na rimskom aerodromu Leonardo Da Vinci (EPA)

Turska ne može preuzeti teret novog migrantskog vala iz Afganistana, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nakon razgovora s njemačkim kolegom, dok vlada zabrinutost zbog novog migrantskog vala nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu.

Događaji u Afganistanu zabrinjavaju Evropsku uniju koja se boji ponavljanja izbjegličke krize iz 2015. kada je blizu milion ljudi u bijegu od rata i siromaštva s Bliskog istoka prešlo iz Turske u Grčku na putu prema sjeveru Evrope.

Da zaustavi prodor izbjeglica EU je 2016. postigla dogovor s Turskom da prihvati Sirijce koji bježe od rata u domovini u zamjenu za milijarde eura za izbjegličke projekte, podsjeća Reuters.

Cavusoglu je rekao u nedjelju da će Evropa i zemlje regije biti pogođene ako se migracije iz Afganistana pretvore u krizu i da bi trebalo izvući pouku iz sirijske izbjegličke krize.

“Turska je izvršila svoje moralne i humanitarne odgovornosti u vezi migracija”, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s njemačkim kolegom Heikom Maasom, prenosi Hina.

“Ne dolazi u obzir da preuzmemo dodatni teret izbjeglica”, rekao je Cavusoglu.

Turska postrožuje mjere na granici

U Turskoj se trenutačno nalazi najveća svjetska izbjeglička populacija od 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, uz dodatnih oko 300.000 Afganistanaca.

Turska postrožuje mjere na istočnoj granici da spriječi prijelaze u očekivanju novog migrantskog vala iz Afganistana.

Maas je rekao da je Njemačka zahvalna Turskoj na ponudi da nastavi pomagati u upravljanju zračnom lukom Kabula nakon povlačenja NATO-a, i da je Njemačka to spremna finansijski i tehnički podržati.

“U našem je interesu osigurati da kolaps u Afganistanu ne destabilizira cijelu regiju”, naveo je u saopćenju.

Maas je na turneji tokom koje će posjetiti Tursku, Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan i Katar kako bi pokazao njemačku podršku zemljama koje će vjerojatno pretrpjeti posljedice krize u Afganistanu.

Grčka je završila podizanje 40 kilometara duge ograde i nadzornog sistema kako bi spriječila migrante koji uspiju ući u Tursku da pokušaju stići do Evropske unije.

Izvor: Agencije