WHO: Broj zaraženih u evropskom regionu veći od 60 miliona

Kraj pandemije je daleko, upozoravaju iz WHO-a za evropski region.

U evropskom regionu bilo je više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva, navode iz WHO-a (Reuters)
U evropskom regionu bilo je više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva, navode iz WHO-a (Reuters)

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u evropskom regionu od početka pandemije broj slučajeva korona virusa prešao je 60 miliona.

Saopšteno je to iz regionalne kancelarije WHO-a uz upozorenje da “putovanja nisu bez rizika”.

“Kraj pandemije je daleko i nažalost, do sada je u evropskom regionu bilo više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19”, izjavila je Dorit Nitzan, direktorica WHO-a -a za vanredne situacije za evropski region, prenijela je Anadolija.

Naglasila je da je važno da zemlje nastave zajedničke napore kako bi zaštitile najugroženije građane i rizične kategorije.

Iz WHO-a je saopšteno da je u svijetu registrovano više od 198,02 miliona slučajeva COVID-19, uključujući oko 4,22 miliona smrtnih slučajeva, dok je primijenjeno gotovo 3,84 milijardi doza vakcina.

Podrška proizvodnji vakcina

“Da bi zaustavili pandemiju, moramo izjadnačiti mogućnosti vakcinacije u svim zemljama, uključujući podršku proizvodnji vakcina i podjelu doza, prema potrebi, kako bismo zaštitili ugroženo stanovništvo u svakoj zemlji”, rekla je Nitzan.

Procenat vakcinisanih veoma je različit u 53 zemlje u evropskoj regiji WHO-a, koja obuhvata zemlje od Grenlanda na sjeverozapadu do dalekog istoka Rusije.

“Budući da su se vakcine pokazale kao efikasne u sprječavanju teških bolesti i smrti, više slučajeva korona virusa u prioritetnim grupama značit će više hospitalizacija i smrti. Zato moramo hitno vakcinisati prioritetne grupe”, istakla je ona.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO