Snažna eksplozije u Kabulu, civili protestuju protiv talibana

Visoki sigurnosni dužnosnik rekao je kako se čini da je eksploziju izazvao automobil bomba, a da je očito meta bila rezidencija jednog člana parlamenta.

Nijedna skupina još nije preuzela odgovornost za eksploziju u Zelenoj zoni u kojoj su smještene zgrade vlade i ambasade stranih zemalja (EPA)

Snažna eksplozija odjeknula je Kabulu u utorak blizu “Zelene zone” i usmrtila najmanje tri osobe, a slijedili su sukobi vatrenim oružjem i druga eksplozija, izvještavaju agencije iz Afganistana koji je postao novo žarište i prijeti novim izbjegličkim valom, javlja Hina.

Najmanje tri osobe su poginule, a sedam je ranjeno, rekao je Ghulam Dastagir Nazari, glasnogovornik ministarstva zdravstva i dodao da se sukobi nastavljaju.

Visoki sigurnosni dužnosnik rekao je kako se čini da je eksploziju izazvao automobil bomba, a da je očito meta bila rezidencija jednog člana parlamenta.

Podrška afganistanskoj vladi

Nijedna skupina još nije preuzela odgovornost za eksploziju u Zelenoj zoni u kojoj su smještene zgrade vlade i ambasade stranih zemalja.

Nekoliko minuta nakon eksplozije stotine civila u Kabulu izašle su na ulice izvikujući Alahu Akbar kako bi izrazile podršku afganistanskoj vladi i protivljenje talibanima.

Prošli tjedan u Heratu stanovnici su izašli na ulice unatoč borbama kako bi prosvjedovali protiv talibana, a pridružili su im se i stanovnici drugih gradova u podršci snagama afganistanske vlade.

Druga snažna eksplozija, također praćena vatrom iz strojnica, čula se u Kabulu dva sata poslije prve, javlja agencija France presse.

Talibani pokrenuli ofanzive

Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana pojačali su se u cijeloj zemlji usporedo s povlačenjem međunarodnih  snaga predvođenih Amerikancima.

U utorak je američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad rekao da su talibani i vlada u Kabulu daleko od dogovora i da talibani traže “lavovski udio” u novoj vladi.

Usporedo s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina rata talibani su pokrenuli ofenzive za preuzimanje glavnih gradova pokrajina i pred njima bježe tisuće civila stvarajući novu izbjegličku krizu.

“Sada talibani traže lavovski udio u budućoj vladi zbog svojih vojnih uspjeha na terenu”, rekao je Khalilzad na konferenciji Aspen Security Forum.

Osuda talibanskih napada

Zastoj u pregovorima u Dohi bio je predmet telefonskog razgovora između američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i afganistanskog predsjednika Ashrafa Ganija te su se složili da pregovore treba ubrzati.

Blinken i Ghani osudili su talibanske napade kojima se  raseljavaju civile, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Talibani su rekli da su njihovi borci u Kabulu ubili guvernera središnje pokrajine Maidan Wardak u utorak, što je najnovije u nizu ubojstava kojima uklanjaju vladine dužnosnike i socijalne aktiviste.

Izvor: Agencije