Sjeverna Koreja traži ukidanje sankcija prije obnavljanja pregovora

Pjongjang je takođe zatražio ublažavanje sankcija za uvoz luksuzne robe kako bi u zemlju mogla da stignu alkoholna pića i garderoba.

Saopšteno je i da je Sjevernoj Koreji potrebno oko milion tona riže, jer je njenu ekonomiju pogodila pandemija korona virusa i elementarne nepogode tokom prošle godine (Reuters)

Sjeverna Koreja insistira da se ukinu međunarodne sankcije kojima se zabranjuje izvoz metala i uvoz naftnih derivata i drugih sirovina u ovu zemlju, kako bi se ponovo pokrenuli pregovori o denuklearizaciji sa SAD-om.

Pjongjang je takođe zatražio ublažavanje sankcija za uvoz luksuzne robe kako bi u zemlju mogla da stignu alkoholna pića i garderoba, potvrdili su južnokorejski zastupnici nakon što ih je o tome informisala Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Sjevernokorejski državni mediji u utorak nisu spomenuli bilo kakav novi zahtjev za ukidanje sankcija za ponovno pokretanje pregovora.

Obnova povjerenja između dvije Koreje

Saopšteno je i da je Sjevernoj Koreji potrebno oko milion tona riže, jer je njenu ekonomiju pogodila pandemija korona virusa i elementarne nepogode tokom prošle godine.

Zvaničnici u Seulu su potvrdili da su sjevernokorejski lider Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u telefonskom razgovoru, prvom poslije duže vremena, izrazili spremnost za obnovu povjerenja i poboljšanje veza, a Kim je tražio da se ponovo uspostavi redovna telefonska komunikacija koju je Pjongjang prekinuo prije godinu dana.

Centralna banka Južne Koreje saopštila je prošle sedmice da je ekonomija Sjeverne Koreje pretrpjela najveću kontrakciju u posljednje 23 godine 2020. godine, jer je bila pogođena sankcijama Ujedinjenih nacija, mjerama zatvaranja zbog covida i vremenskim neprilikama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO