Raisi obećao da će ukinuti američke sankcije

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbacio je prije tri godine iranski nuklearni sporazum sa šest sila i ponovno uveo sankcije koje su devastirale iransku ekonomiju.

Ebrahim Raisi u četvrtak preuzima dužnost iranskog predsjednika (EPA)

Iran će poduzeti određene korake za ukidanje “tiranskih” sankcija koje su uvele Sjedinjene Američke Države, rekao je u utorak Ebrahim Raisi nakon što je dobio podršku vrhovnog vođe zemlje da postane predsjednik.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbacio je prije tri godine iranski nuklearni sporazum sa šest sila i ponovno uveo sankcije koje su devastirale iransku ekonomiju, prenosi Hina.

“Pokušat ćemo ukinuti tiranske sankcije koje je uvela Amerika”, rekao je Raisi u televizijskom govoru i dodao da će “njegova vlada pokušati poboljšati životne uvjete svima onima koji su podvrgnuti sankcijama”.

Ebrahim Raisi u četvrtak preuzima dužnost iranskog predsjednika.

‘Značajni problemi’

Iran i šest sila od aprila pregovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma, ali iranski i zapadni dužnosnici rekli su da postoje “značajni problemi”.

Šest sastanaka odnosno indirektnih pregovora između Teherana i Washingtona prekinuto je 20. juna, dva dana nakon što je Raisi izabran za predsjednika.

Stranke uključene u pregovore još nisu objavile kada će se s njima nastaviti u Beču.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamnei ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima, pa tako potvrđuje i predsjednika.

Ebrahim Raisi nasljeđuje Hassana Rouhanija koji je na čelu zemlje bio od 2013. godine.

Izvor: Agencije