Njemačka od 1. septembra omogućuje treću dozu te vakcinaciju tinejdžera

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da Njemačka ima dovoljno vakcina za sve skupine.

Njemačka je od početka epidemije prijavila više od 3,7 miliona slučajeva i 91.659 umrli h(EPA)

Njemačka će od 1. septembra omogućiti dovakcinaciju protiv COVID-a 19 za starije i za osobe osjetljiva zdravlja , a omogućit će i vakcinaciju djece od 12 do 17 godina, objavili su ministri zdravstva šesnaest njemačkih saveznih pokrajina, prenosi Hina.

“Dovakcinacija će se provesti jednim od dvije vakcine s glasničkim RNK-om (Pfizer/BioNTech i Moderna)”, ističe ministarstvo, dodajući da je ta odluka “u interesu preventivne zdravstvene skrbi”.

Ministri su također dogovorili vakcinaciju mladih od 12 do 17 godina. Vakcinacija će nuditi pedijatri i liječnici porodične medicine, ali moći će ih organizirati i školske ustanove i univerziteti.

Zadnjih sedmica raste broj zaraženih

“Svako tko želi može se vakcinisati tokom ljeta”, rekao je Spahn.

Ministarstvo se poziva na nedavna istraživanja koja pokazuju da je “imunska reakcija ograničena ili brzo slabi nakon potpunog vakcinisanja protiv COVID-19” kod nekih skupina, “napose pacijenata oslabljenog imunosnog sustava, kod starijih i onih kojima treba liječnička skrb”.

Pokretni timovi za vakcinaciju obilazit će ustanove za njegu starijih kako bi dovakcinisali njihove korisnike Pfizer/BioNTechovom i Moderninom vakcinom, neovisno o vrsti vakcine koju su ranije primili, navodi se u tekstu.

Premda je u Njemačkoj stopa zaraženosti trenutačno niža od stope u susjednim zemljama, zadnjih sedmica raste broj zaraženih delta varijantom koja je veoma zarazna.

Dnevni prosjek oko 2.000 novih slučajeva

Usporavanje vakcinacije potiče zabrinutost jer je tek 52 posto Nijemaca potpuno vakcinisano.

U Evropskoj uniji, Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je vakcinaciju Pfizer/BioNTechovom i Moderninom vakcinom  svih osoba starijih od 12 godina.

Institut Roberta Kocha izvijestio je u ponedjeljak o 847 novozaraženih i o jednoj umrloj osobi. Dnevni prosjek zadnjih sedmica kreće se oko 2000 novih slučajeva.

Njemačka je od početka epidemije prijavila više od 3,7 miliona slučajeva i 91.659 umrlih.

Izvor: Agencije