Nestali bjeloruski opozicioni aktivist pronađen mrtav u parku u Kijevu

Ujedinjene nacije su pozvale ukrajinske vlasti da sprovedu nepristrasnu i efikasnu istragu o smrti čelnika kijevske organizacije koja pomaže Bjelorusima izbjeglim iz zemlje zbog progona.

Vitalij Šišov, koji je nestao u ponedjeljak u Kijevu, pronađen je obješen u jednom od kijevskih parkova, navela je policija (EPA - Ilustracija)
Vitalij Šišov, koji je nestao u ponedjeljak u Kijevu, pronađen je obješen u jednom od kijevskih parkova, navela je policija (EPA - Ilustracija)

Bjeloruski aktivist pronađen je mrtav u parku blizu svog doma u Kijevu rano u utorak, dan nakon što je prijavljen njegov nestanak, objavila je ukrajinska policija.

Vitalij Šišov bio je čelnik kijevske organizacije koja pomaže Bjelorusima izbjeglima iz zemlje zbog progona, prenosi Hina.

Njegov je nestanak u ponedjeljak prijavila partnerica, nakon što se poslije trčanja nije vratio kući.

Policija je rekla da je pokrenula kazneni postupak zbog sumnje na ubistvo, ali da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubistvo prikriveno kao samoubistvo.

“Bjeloruski građanin Vitalij Šišov, koji je nestao jučer u Kijevu, pronađen je danas obješen u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od njegova mjesta stanovanja”, navodi se u policijskom saopćenju.

Represija Lukašenka

Ukrajina, Poljska i Litvanija postale su utočište za Bjeloruse od represije predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja se intenzivirala nakon spornih izbora prošle godine.

Šišov je bio čelnik organizacije Bjeloruska kuća u Ukrajini koja pomaže Bjelorusima da pronađu smještaj, poslove i pravni savjet, navodi se na stranicama udruženja.

Organizacija je objavila u ponedjeljak da ne može kontaktirati Šišova. Kazali su da je Šišov napustio svoj stan u devet ujutro, a trebao se vratiti sat vremena kasnije.

Bjeloruske vlasti okarakterizirale su demonstrante protiv vlade kao kriminalce ili nasilne revolucionare koje podržava Zapad, a postupke represivnog aparata kao primjerene i potrebne.

UN traži nepristrasnu i efikasnu istragu

Ujedinjene nacije (UN) su pozvale ukrajinske vlasti da sprovedu nepristrasnu i efikasnu istragu o smrti 26-godišnjeg bjeloruskog aktiviste Vitalija Šišova, koji je pronađen obješen u kijevskom parku.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava rekao je da bi prijetnje bjeloruskim građanima trebalo da prestanu, ali je naglasio da nije uspostavljena direktna veza između smrti Šišova i represije koju nad disidentima sprovodi režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

“Ovo stvara nove brige zbog onoga što se dešava u Bjelorusiji”, rekla je novinarima u Ženevi glasnogoovrnica Kancelarije UN-a za ljudska prava Marta Hurtado.

“Nadamo se da će vlasti sprovesti rigoroznu, nepristrasnu i efikasnu istragu o onome što se dogodilo i utvrditi da li je u pitanju samoubistvo, klasično ubistvo ili postoji povezanost sa aktivizmom”, rekla je Hurtado.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO