Ghani: Pogoršanje nasilja zbog povlačenja američkih trupa

Uvezeni, ishitreni mirovni proces ne samo da nije donio mir, već je stvorio sumnju i nejasnoće među Afganistancima, rekao je predsjednik Afganistana.

Ghani: Talibani ne vjeruju u trajni ili pravedni mir (EPA)

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani okrivio je brzo povlačenje američkih trupa za pogoršanje nasilja u njegovoj zemlji i rekao da će se njegova administracija sada usredsrediti na zaštitu glavnih gradova, provincija i velikih urbanih područja pred talibanima koji brzo napreduju.

Ghani je također pozvao zastupnike da podrže nacionalno djelovanje protiv talibana u trenutku sve intenzivnijeg rata između talibanskih i afganistanskih vladinih snaga u proteklih nekoliko mjeseci, dok američke i NATO trupe završavaju povlačenje iz te ratom razorene zemlje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Uvezeni, ishitreni mirovni proces, koji se odnosi na napore Washingtona da organizuje pregovore između Kabula i talibana, ne samo da nije donio mir, već je stvorio sumnju i nejasnoće među Afganistancima”, rekao je Ghani u obraćanju parlamentu.

Borba protiv talibana

“Talibani ne vjeruju u trajni ili pravedni mir”, kazao je Ghani predvidjevši promjenu na bojnom polju u narednih šest mjeseci koja bi talibane gurnula nazad.

On tvrdi da su afganistanske snage na visini zadatka i da imaju kapacitet da poraze pobunjenike.

Ali proteklih sedmica, afganistanske snage borile su se protiv napada talibana i često su ostajale bez pojačanja i bile loše snabdjevene.

Talibani pokušavaju da zauzmu glavne gradove provincija nakon što su već zauzeli veliki dio zemlje i mnogo okruga u ruralnim područjima, kao i nekoliko ključnih graničnih prijelaza sa susjednim zemljama.

Izvor: Agencije