Amnesty: S. Arabija intenzivirala pogubljenja u 2021. godini

Izvršeno je najmanje 40 smrtnih kazni, više nego u cijeloj prošloj godini, tvrdi organizacija iz Velike Britanije.

Pogubljenja su nastavljena odmah nakon što je Saudijska Arabija predala predsjedništvo grupe G20 Italiji, navodi Amnesty (AP)

Saudijska Arabija intenzivirala je izvršenja smrtnih kazni u prvoj polovini 2021. godine, nakon pada u 2020. godini, u kojoj je predsjedavala grupom G20, prema britanskoj organizaciji za ljudska prava Amnesty International.

Amnesty je objavio u utorak da je Saudijska Arabija pogubila najmanje 40 ljudi u periodu između januara i jula 2021., više nego u cijeloj prošloj godini.

Iako je Saudijska Arabija 2019. godine pogubila rekordnih 185 osoba, Komisija za ljudska prava koju podržava ta država, u januaru je objavila da je kraljevina u 2020. smanjila broj pogubljenja za 85 posto u poređenju sa godinom prije, na 27.

Amnesty tvrdi da su se pogubljenja nastavila odmah nakon što je Saudijska Arabija predala predsjedništvo grupe G20 Italiji, dok je samo u decembru 2020. izvršeno devet smrtnih kazni.

‘Iluzija reformi’

“Kratki predah u represiji koji se poklopio s održavanjem sastanka na vrhu G20 u novembru u Saudijskoj Arabiji, ukazuje na to da je iluzija reformi bila samo PR”, rekla je Lynn Maalouf, zamjenica direktorice za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Amnesty Internationalu.

Prema Amnestyju, egzekucije su izvršene nakon osuda u „potpuno nepoštenim suđenjima, koja su obilježili navodi o mučenjima u pritvorima i prisilnim ‘priznanjima’, koje zvaničnici nisu sistematski istražili“.

U junu 2021. pogubljen je muškarac koji je, kako je naveo AI, navodno počinio prijestup dok je bio mlađi od 18 godina, iako je Saudijska Arabija govorila da je ukinula smrtne kazne za mnoge zločine počinjene u mladosti.

Vladin ured za medije nije odmah odgovorio na upit za komentar izvještaja Amnestyja.

Iza rešetaka je najmanje 39 osoba koje se krive za aktivizam, rad na zaštiti ljudskih prava ili izražavanja neslaganja u Saudijskoj Arabiji, prema Amnestyju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada