Jedno od najvećih iskrcavanja migranata na italijanski otok Lampedusa

Italijanski ophodni brodovi otkrili su i spasili 539 migranata koji su bespomoćno plutali Sredozemnim morem u pretrpanom ribarskom čamcu.

Približno 400 migranata na brodu ispred otoka Lampedusa u Italiji snimljeni 28. avgusta 2021. (EPA)

Više od 500 migranata stiglo je u subotu na italijanski otok Lampedusa, što je gradonačelnik Toto Martello nazvao “jednim od najvećih iskrcavanja u posljednje vrijeme”.

Italijanski ophodni brodovi otkrili su i spasili 539 migranata koji su bespomoćno plutali Sredozemnim morem u pretrpanom ribarskom čamcu, samo 15 kilometara od obale Lampedusa, izvijestila je novinska agencija ANSA i drugi mediji pozivajući se na italijanske vlasti.

Prema prvim informacijama, među migrantima su bile najmanje tri žene i 29 maloljetnika bez pratnje. Spašeni su uglavnom došli iz zemalja sjeverne i zapadne Afrike, te Bangladeša i Sirije, prenosi Hina.

Pretrpani prihvatni centri

U početnom prihvatnom centru na Lampedusi, koji ima kapacitet 250 osoba, sada je znatno više od 1.200 migranata, navode mediji.

Samo je u utorak 507 migranata stiglo na otok na više od 20 brodova u razdoblju od 24 sata.

Prema podacima UN-a, ove je godine u središnjem Mediteranu umrlo oko 1.040 migranata.

Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je više od 37.000 migranata brodom stiglo na italijansko tlo od početka januara, što je više nego dvostruko u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pitanje prihvata migranata stalni je izvor sukoba u italijanskoj političkoj areni iz koje se poziva i druge države EU-a da prihvate dio migranata i omoguće njihovu pravedniju raspodjelu.

“Otok Lampedusa još je jednom u situaciji da sam preuzme teret humanitarnog prihvata”, požalio se Martello, dodajući kako svijet ne bi trebao biti fokusiran samo na Afganistan.

Izvor: Agencije