Deseci ubijenih u napadu Husa na najveću bazu u Jemenu

Glasne eksplozije čule su se u području Al-Anada u pokrajini Lahija, koju kontroliraju vladine snage.

Bazu Al-Anad su od pobunjenika ponovno zauzele vladine snage u augustu 2015. (EPA)

Najmanje 30 vojnika je ubijeno, a 60 ranjeno u napadima pripadnika pokreta Husi na vojnu bazu koja pripada snagama koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, kazao je glasnogovornik jemenskih snaga na jugu zemlje.

Napad u nedjelju na vojnu bazu Al-Anad u južnoj provinciji Lahij pod kontrolom vladinih snaga izveden je korištenjem naoružanih dronova i balističkih raketa, rekao je glasnogovornik Mohamed al-Naqeeb.

Stanovnici su kazali da su čuli glasne eksplozije u području Al-Anada. Trenutno nema komentara s pobunjeničke strane.

Rat u Jemenu

Međunarodno priznata vlada, koju podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, te pripadnici pokreta Husa koje podržava Iran su u ratu od 2014, kada su pobunjenici zauzeli prijestolnicu Sanau.

Godine 2019. pripadnici pokreta Husi su izveli napad dronovima na Al-Anad tokom vojne parade, a medicinski i državni izvori su tada kazali da je najmanje šest lojalista ubijeno, uključujući visokorangiranog pripadnika obavještajnih službi.

Al-Anad se nalazi 60 kilometara sjeverno od drugog jemenskog grada Adena, a bio je sjedište američkih snaga koje su nadzirale dugogodišnji rat dronovima protiv Al-Kaide do marta 2014, kada su ga zauzeli pobunjenici iz pokreta Husi.

Bazu su ponovno zauzele vladine snage u augustu 2015. kada su od pobunjenika ponovno zauzeli teritoriju uz pomoć koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Izvor: Agencije