Danas prva debata troje kandidata za njemačkog kancelara

Nijemci na birališta izlaze 26. septemra, a tada poslije 16 godina s kancelarske funkcije odstupa Angela Merkel, nakon četiri uzastopne izborne pobjede.

Armin Laschet je uoči debate pod najvećim pritiskom jer ankete pokazuju pad popularnosti konzervativnog bloka CDU/CSU (EPA)

Četiri sedmice prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj troje kandidata za kancelara, čelnici socijaldemokrata, konzervativnog bloka i zelenih, u nedjelju će sudjelovati na prvoj izravnoj političkoj debati.

Čelnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet, vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i čelnica zelenih Annalena Baerbock sučelit će se u gotovo dva sata dugoj emisiji na televizijskim kanalima RTL i ntv.

U septembru će debata biti održana na televizijama ARD i ZDF, a potom na stanicama ProSieben, Sat.1 i Kabeleins koje pripadaju istoj grupaciji, prenosi Hina.

Laschet je uoči debate pod najvećim pritiskom nakon objave nedavnih anketa koje pokazuju pad popularnosti konzervativnog bloka koji čine CDU i sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU) iz Bavarske. Konzervativci se nadaju da će njihov kandidat za kancelara borbenim debatama preokrenuti taj trend.

Laschet, premijer najmnogoljudnije njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, u subotu je najavio da će u debati jasno govoriti za što se zalažu CDU i CSU i što ih razlikuje od „crveno-zelene koalicije“.

SPD raste, konzervativci pali

Podrška SPD-u prošle je sedmice narasla za dva postotna boda, na 24 posto, što je najbolji rezultat u četiri godine. Konzervativci su pali na rekordno niskih 21 posto, pokazala je anketa agencije INSA za novine Bild am Sonntag.

Nijemci na birališta izlaze 26. septemra, a tada poslije 16 godina s kancelarske funkcije odstupa Angela Merkel, nakon četiri uzastopne izborne pobjede. Njezin odlazak je umanjio popularnost konzervativnog bloka, piše agencija dpa.

Laschet je proteklih sedmice kritiziran nakon što je ulovljen kako se smije tokom prošlomjesečne posjete područjima pogođenima razornim poplavama.

U hipotetskom direktnom glasanju za kancelara, INSA-ina anketa pokazuje da bi SPD-ov kandidat Scholz dobio 31 posto glasova u usporedbi s Laschetovih 10 i 14 posto Baerbock.

Izvor: Agencije