Bolsonaro o svojoj budućnosti: Pobjeda, zatvor ili smrt

Imam tri alternative – da me uhapse, ubiju ili da pobijedim, rekao je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Bolsonarova popularnost je već odavno u padu (AFP)

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izjavio je u subotu da vidi tri mogućnosti za svoju budućnost – pobjedu na izborima 2022. godine, zatvor ili smrt.

“Imam tri alternative – da me uhapse, ubiju ili da pobijedim”, rekao je Bolsonaro, a nedugo zatim je dodao da prve dvije opcije ne dolaze u obzir jer “nijedan čovjek na zemaljskoj kugli mu ne može prijetiti”, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Bolsonarove izjave došle su u vrijeme kada je preispitivao brazilski elektronski izborni sistem, usput prijetivši da neće prihvatiti rezultate izbora.

On je dodao da podržava korištenje štampanih listića, jer smatra da su elektronski listići podložni prevari.

Bolsonaro je u većini anketa po popularnosti odmah iza prvoplasiranog bivšeg brazilskog predsjednika, ljevičara Luiza Injacija Lule da Silve, navodi Reuters.

Pitanje glasanja

Donji dom brazilskog Kongresa nije ranije ovog mjeseca podržao plan desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara o promjeni glasačkog sistema uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani sljedeće godine, prenijela je Hina.

Brazil je druga zemlja na svijetu po smrtnosti od COVID-19, a Bolsonarova popularnost je već odavno u padu.

Njegova je namjera bila uvesti papirnate glasačke listiće za izbore 2022, a ta je njegova inicijativa bila zasnovana na nedokazanim tvrdnjama o prevari putem brazilskog elektroničkog glasačkog sistema.

Proteklih je sedmica aktualni predsjednik prijetio da neće priznati rezultate sljedećih predsjedničkih izbora na kojima bi prema anketama trebao doživjeti poraz od bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve, koji je predstavnik ljevice.

Izvor: Agencije