Ajatolah Khamenei: Biden ili Trump – sve je to isto

Aktualna američka vlada ne razlikuje se od prethodne jer od Irana traži isto kada je posrijedi nuklearni program, rekao je iranski vrhovni duhovni vođa.

Ajatolah je govor održao dan nakon sastanka Joea Bidena i izraelskog premijera Naftalija Bennetta (AP)

Joe Biden ili Donald Trump, sve je to isto, rekao je iranski vrhovni duhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei u govoru u kojemu nije pokazao sklonost skorom nastavku pregovora o iranskom nuklearnom programu.

“Aktualna američka vlada (predsjednika Bidena) ne razlikuje se od prethodne jer je od Irana traži isto što i Trump kada je posrijedi nuklearni program”, rekao je Khamenei u video isječku govora održanog pred članovima vlade.

“On (Donald Trump) je to rekao na jedan način, a oni (Bidenov tim) malo drukčijim riječima”, kazao je prvi čovjek Irana u snimci objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici, prenose AFP i Hina.

Cilj spasiti sporazum

Khamenei je to rekao u trenutku kad Zapadnjaci, Rusi i Kinezi još od kraja juna od Teherana očekuju signal koji bi upućivao na to da je spreman za nastavak razgovora započetih u aprilu u Beču.

Cilj pregovora je pokušati spasiti međunarodni iranski nuklearni sporazum iz 2015, što ga je tri godine ranije odbacio Trump.

Ajatolah je govor održao dan nakon sastanka Joea Bidena i izraelskog premijera Naftalija Bennetta, žestokog kritičara sporazuma, poput njegova prethodnika Benjamina Netanyahua.

Joe Biden je svome izraelskom savezniku rekao da su Sjedinjene Američke Države predane nastojanjima da “Iran nikad ne razvije nuklearno oružje”.

“Mi se zalažemo za diplomatiju (…). No ako diplomatija ne uspije, spremni smo okrenuti se drugim opcijama”, upozorio je.

Teheran oduvijek negira da želi nabaviti atomsko oružje.

Izvor: Agencije