Talibani pozivaju žensko zdravstveno osoblje da se vrati na posao

Pritisak raste jer su mnogi stručni i obrazovani Afganistanci napustili državu ili je žele napustiti.

Mnogi stručni kadrovi, koji su bili povezani sa bivšom vladom, pridružili su se evakuaciji iz zemlje ili ostaju kod kuće iz straha od odmazde (EPA - Ilustracija)

Talibani su u petak zatražili od svih zdravstvenih radnika, prvenstveno žena, da se vrate na posao zbog sve većeg pritiska na javne službe, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Dodaje se kako taj pritisak raste jer su mnogi stručni i obrazovani Afganistanci napustili državu ili je žele napustiti.

„Ministarstvo javnog zdravlja Islamskog Emirata savjetuje sve zaposlene žene da redovno dolaze na posao i njima će biti omogućeno da bez prepreka izvršavaju svojih dužnosti“, navodi se u saopćenju glasnogovornika talibana Zabihullaha Mujahida, prenosi Reuters.

Strah od odmazde

Žene su obeshrabrene da idu na posao, pa su čak i udaljavane sa svojih radnih mjesta, što je izazvalo strah da će talibani ponoviti stav njihove ranije vladavine prije 2001. godine kada ženama nije bilo dozvoljeno da rade.

No, izgleda da su sve veće pritužbe da krhkom zdravstvenom sistemu nedostaje osoblja dovele do promjene takve politike.

Od kada su talibani 15. avgusta ušli u Kabul, oni pokušavaju uspostaviti vitalne javne službe, ali mnogi stručni kadrovi, koji su bili povezani sa bivšom vladom, pridružili su se evakuaciji iz zemlje ili ostaju kod kuće iz straha od odmazde.

Izvor: Agencije