SAD: Ubica R. Kennedyja čeka na odluku o uslovnom otpustu

Dva Kennedyjeva sina zalažu se za oslobađanje Sirhana.

Sirhan Sirhan tokom dolaska na ročište za uvjetni otpust u petak, 27. avgusta 2021. godine, u San Diegu [AP]

Kalifornijski odbor za reviziju zatvorskih kazni preporučio je za uslovni otpust Sirhanu Sirhanu, palestinskog izbjeglicu koji izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva američkog predsjedničkog kandidata Roberta F Kennedyja 1968. godine.

Sirhanu (77) je ranije 15 puta odbijana molba za uslovni otpust, a najnoviji zahtjev bit će razmatran pred komisijom koja može da odluči da ga uslovno pusti na slobodu, piše Reuters.

U tom slučaju bi guverner Kalifornije imao 30 dana da prihvati ili odbaci odluku komisije za pomilovanje.

Tu odluku će vjerovatno donositi aktuelni guverner Californije Gavin Newsom iz redova Demokratske stranke pod pretpostavkom da preživi proces opoziva koji je zakazan za septembar.

Međutim, ukoliko guverner ne preduzme ništa u vezi sa uslovnom uslovnim otpustom Sirhana, zatvorenik bi bio pušten na slobodu.

Senator Robert F Kennedy obraća se članovima kampanje nekoliko trenutaka prije nego što je ubijen u Los Angelesu (AP)

Šestero od devetero preživjele Kennedyjeve djece reklo je da je šokirano glasanjem i pozvalo je guvernera Gavina Newsoma da poništi odluku odbora za uvjetni otpust i zadrži Sirhana iza rešetaka.

Ali, Douglas Kennedy, koji je tek prohodao kada je njegov otac ubijen 1968. godine, rekao je da ga je Sirhanovo pokajanje dirnulo do suza i da ga treba pustiti ako ne predstavlja prijetnju drugima.

“Prezadovoljan sam što mogu gledati gospodina Sirhana licem u lice”, rekao je na Sirhanovoj raspravi za uvjetno puštanje na slobodu.

“Mislim da sam na ovaj ili onaj način proživio život u strahu od njega i njegovog imena. I zahvalan sam danas što ga vidim kao čovjeka vrijednog saosjećanja i ljubavi”.

Sirhan, koji je rođen u Palestini, osuđen je za ubistvo Kennedyja u kuhinji hotela Ambasador u Los Angelesu 5. juna 1968. godine.

Do pucnjave je došlo nekoliko minuta nakon što je Robert Kennedy, tada američki senator iz New Yorka, bivši državni tužilac i predsjednički kandidat održao svoj pobjedonosni govor nakon osvajanje stranačkih izbora u Californiji.

Kennedy je podlegao povredama dan nakon atentata.

Sirhan Sirhan sa svojim advokatom Russell E Parsonsom u Los Angelesu, u junu 1968. (AP)

Sirhan je osuđen na smrt 1969. Nekoliko godina kasnije ta je presuda promijenjena u doživotnu zatvorsku kaznu.

Međutim, ubrzo su se pojavile sumnje u njegovu stvarnu odgovornost za smrt Kennedyja, a neki su tvrdili da je možda postojao i drugi atentator.

“Kriva osoba”

Paul Schrade koji je tokom atentata na Kennedyja dobio metak u glavu, zajedno s Kennedyjevim sinom tražio je puštanje Sirhana, tvrdeći da dokazi protiv njega nisu uvjerljivi.

“To je dobra odluka”, kazao je Schrade u petak za AFP. “Zbilja sam zahvalan odboru za pomilovanja jer je dao šansu Sirhanu da ode kući”, dodao je.

Palestinac Sirhan je tokom suđenja rekao da je mrzio Kennedyja zbog podrške Izraelu, no u petak je ponovo rekao da se ne sjeća ubistva, ali je svjedno više puta pokazati da ipak preuzima odgovornost za štetu koju je nanio.

“Senator Kennedy bio je nada svijeta … i boli me što sam uradio tako strašno djelo, ako sam to zaista učinio”, rekao je Sirhan.

Iako kaže da se ne sjeća samog ubistva, Sirhan se ranije detaljno opisao događaje prije samog atentata, uključujući i to da je popio previše alkohola. Sljedeće čega se sjećao je da nije mogao disati kada su ga policajci privodili.

Sirhan je rekao odboru da je sada naučio da kontroliše svoj bijes i da je posvećen mirnom životu.

“Nikada se više ne bih doveo u opasnost”, rekao je. „Imate moje obećanje. Uvijek ću biti posvećen sigurnosti, miru i nenasilju”.

Izvor: Agencije