Istraživanje: Delta soj povećava rizik za hospitalizaciju

Rezultati objavljeni u naučnom časopisu Lancet Infectious Diseases uglavnom se odnose na nevakcinisane.

Naučnici Univerziteta Cambridge i Agencije za javno zdravstvo Engleske analizirali su više od 40 hiljada slučajeva COVID-a 19 (EPA)

Rizik od hospitalizacije zbog zaraze delta varijantom COVID-a 19 vjerovatno je oko dvostruko veći nego u slučaju zaraze alfa varijantom, proizlazi iz istraživanja objavljenog u subotu.

Naučnici Univerziteta Cambridge i Agencije za javno zdravstvo Engleske analizirali su više od 40 hiljada slučajeva COVID-a 19 u Engleskoj od kraja marta do kraja maja 2021.

Rezultati, objavljeni u naučnom časopisu Lancet Infectious Diseases, uglavnom se odnose na nevakcinisane, a za potpuno vakcinisane se ne mogu izvući zaključci iz analiziranih podataka, piše dpa.

Do sada su studije uglavnom dokazivale da je delta zaraznija, ali nije bilo pouzdanih podataka o riziku teškog oblika COVID-a 19.

Istraživači su ustanovili da je rizik od hospitalizacije prosječno 2,26 puta veći kod delta varijante, prenosi Hina.

Potvrda efikasnosti vakcine

Od 40 hiljada slučajeva iz studije, samo je 1,8 posto bilo potpuno vakcinisanih, što istraživači interpretiraju kao potvrdu velike efikasnosti vakcine.

Od zaraženih u studiji 74 posto ih je bilo nevakcinisano, a 24 posto djelimično vakcinisano.

“Naša analiza naglašava da će u nedostatku vakcinacije svaka epidemija delte nametnuti veći teret zdravstvenom sistemu nego epidemija alfe”, rekla je jedna od autorica studije, Anne Presanis sa Univerziteta Cambridge

“Potpuna vakcinacija ključna je za smanjenje individualnog rizika od simptomatske infekcije deltom i, što je jednako važno, za smanjenje rizika od teške bolesti i prijema u bolnicu za pacijenta zaraženog deltom”, dodala je.

Delta varijanta koja je prvo zabilježena u Indiji sada je dominantna u mnogim zemljama, a stručnjaci očekuju da će ona nadvladati druge varijante na globalnom nivou, osim ako se ne pojavi još zarazniji soj.

Izvor: Agencije