Merkel: Njemačka donira 70 miliona doza vakcina Africi

Njemačka kancelarka je rekla kako je uvjerena da bi moglo doći do prenosa tehnologije, korak po korak.

Ramaphosa se zahvalio Merkel što je zagovarala inicijativu G20 za saradnju sa Afrikom (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je saopćila u petak navečer kako će njena država ove godine afričkim državama staviti na raspolaganje do 70 miliona doza vakcine protiv COVID-a 19, više nego dvostruko od prethodnog obećanja o doniranju 30 miliona, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Njemačka će na raspolaganje afričkim zemljama staviti čak 70 miliona doza vakcina“, saopćila je Merkel na konferenciji za novinare nakon samita sa afričkim liderima u okviru inicijative G20 „Zajedno sa Afrikom“.

Južnoafrički predsednik Cyril Ramaphosa rekao je da su afrički lideri na samitu poručili kako nije pravično da je Afrika vakcinisala samo dva posto od svojih 1,3 milijarde stanovnika, dok su razvijenije zemlje vakcinisale i do 60 posto populacije.

„Svi smo mi na tom sastanku podržali stav da Africi treba dati priliku i pravo da proizvodi vakcine“, naveo je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkel.

Prenos tehnologije

Njemačka kancelarka je rekla kako je uvjerena da bi moglo doći do prenosa tehnologije, korak po korak kako bi se omogućila proizvodnja vakcina protiv COVID-a 19 i u Africi.

Ramaphosa se zahvalio Merkel što je zagovarala inicijativu G20 za saradnju sa Afrikom, koja je pokrenuta 2017. godine pod njemačkim predsedništvom G20.

Ova inicijativa promovira privatna ulaganja u Africi, s ciljem ublažavanja siromaštva koje je, uz političku nestabilnost i nasilje, glavni razlog što veliki broj Afrikanaca kreće ka Evropi.

Merkel, koja je na vlasti od 2005. godine, planira da se povuče nakon saveznih izbora u Njemačkoj 26. septembra.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO