Kina: Američki izvještaj o porijeklu COVID-a nije naučno vjerodostojan

Kina ima ključne informacije o porijeklu pandemije, ali kineski vladini dužnosnici sprečavaju pristup tim podacima, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Korona virus je diljem svijeta ubio 4,6 miliona ljudi (EPA)

Kineska ambasada u Washingtonu saopćila je da izvještaj američke obavještajne zajednice o porijeklu COVID-a 19 “nije naučno vjerodostojan” i pogrešno tvrdi da Kina ometa globalnu istragu pandemije.

Kinesko saopćenje uslijedilo je nakon što je Američki predsjednik Joe Biden optužio Kinu da skriva “ključne informacije o porijeklu pandemije” COVID-a 19, nakon objave sažetka izvještaja američke obavještajne istrage, piše Reuters.

“Kina ima ključne informacije o porijeklu pandemije, ali kineski vladini dužnosnici od početka sprečavaju međunarodnim istražiteljima i javnozdravstenim dužnosnicima pristup tim podacima”, rekao je američki predsjednik u saopćenju.

‘Kina uskraćuje informacije’

“Do danas Kina nastavlja odbijati pozive na transparentnost i uskraćuje informacije dok broj žrtava pandemije ponovo raste”, dodao je.

Američka obavještajna zajednica nije riješila pitanje je li incident u kineskom laboratoriju bio izvor COVID-a 19, rekli su dužnosnici u deklasificiranom sažetku objavljenom u petak, prenosi Hina.

Izvještaj koji je izradio Ured direktora Nacionalne obavještajne agencije kao odgovor na Bidenov zahtjev da provede istragu, navodi da se ne može dati zadovoljavajući odgovor na pitanje o tome kako se tačno pojavio virus koji je diljem svijeta ubio 4,6 miliona ljudi.

Izvor: Agencije