Iranski zvaničnik optužio Bidena da prijeti Iranu

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da, ako pregovori ne budu uspješni, bit će spreman da se okrene drugim opcijama, ne precizirajući kojim.

Biden je rekao da diplomatiju 'stavlja na prvo mjesto' kako bi pokušao da zaustavi iranski nuklearni program (EPA)

Jedan visoki iranski zvaničnik iz sigurnosnih struktura optužio je u subotu američkog predsjednika Joea Bidena da je nezakonito prijetio Iranu kada je najavio da bi mogao da razmotriti “druge opcije” ako nuklearna diplomatija sa Teheranom ne uspije.

“Naglasak na primjeni ‘drugih opcija’ (protiv Irana) predstavlja nezakonito ugrožavanje druge zemlje i Iranu daje za pravo da uzvrati ‘raspoloživim opcijama'”, napisao je na Twitteru Ali Shamkhani, sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Druge opcije

Biden je tokom susreta u petak sa premijerom Izraela Naftalijem Bennettom rekao da diplomatiju “stavlja na prvo mjesto” kako bi pokušao da zaustavi iranski nuklearni program, ali da će, ako pregovori ne budu uspješni, biti spreman da se okrene drugim opcijama, ne precizirajući kojim.

Agencija Ujedinjenih naroda za nadzor atomske energije (IAEA) je u izvještaju za august navela da je Iran ubrzao postupak obogaćivanja urana skoro do nivoa potrebnog za nuklearno naoružanje, što je potez koji podiže tenzije sa Zapadom jer obje strane nastoje da obnove pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO