Američki ratni brodovi prošli su kroz Tajvanski moreuz

Kinesko Ministarstvo odbrane protestiralo je zbog prolaska ratnih brodova američke mornarice i Obalne straže kroz Tajvanski moreuz.

Razarač američke ratne mornarice USS Kidd sa navođenim raketama klase Arleigh Burke, u pratnji patrolnog broda obalske straže Munro, prošli su kroz Tajvanski moreuz (Reuters)

Američki ratni raketni razarač i patrolni brod Obalske straže SAD prošli su kroz Tajvanski moreuz u okviru rutinskih operacija kroz osjetljivi plovni put koji odvaja Tajvan od Kine koja ovaj otok smatra svojom teritorijom, a Peking je protestirao zbog prolaska američkih brodova.

Prisustvo američki ratnih brodova dolazi u jeku vojnih tenzija između Tajvana i Kine u posljednje dvije godine i nakon prošlosedmičnog izvođenja kineskih pomorskih manevara tokom kojih su ratni brodovi i borbeni avioni kineske armije vježbali nadomak jugozapada i jugoistoka otoka, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Razarač američke ratne mornarice USS Kidd sa navođenim raketama klase Arleigh Burke, u pratnji patrolnog broda obalske straže Munro, plovili su “kroz međunarodne vode u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u saopštenju američke mornarice.

“Zakoniti tranzit brodova kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD-a slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska Sjedinjenih Američkih Država leti, plovi i djeluje svuda gdje međunarodno pravo to dopušta”, navodi se u saopštenju.

Kritike Kine

Kinesko Ministarstvo odbrane protestiralo je zbog prolaska ratnih brodova američke mornarice i Obalne straže kroz Tajvanski moreuz.

U saopštenju objavljenom na web stranici ministarstva ovaj potez je nazvan provokativnim i ocjenjuje se da pokazuje da je SAD najveća prijetnja miru i stabilnosti i kreator sigurnosnih rizika u Tajvanskom moreuzu, prenosi Tanjug agenciju AP.

“Izražavamo snažno protivljenje i oštru osudu”, navodi se u saopštenju.

Obalske straže SAD-a i Tajvana razgovarale su ovog mjeseca nakon potpisivanja sporazuma o saradnji, a Kina je osudila taj sporazum.

U subotnjem saopštenju Ministarstva odbrane Kine se kaže da je “Tajvan neotuđivi dio Kine” i poručuje da Kina neće tolerirati bilo kakvo miješanje u svoja “unutrašnja pitanja”.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO