Jordan pozvao Alžir i Maroko na dijalog

Prioritet treba dati dijalogu, kako bi se riješili svi nesporazumi i obnovili odnosi u cilju povećanja sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta te ojačala važna uloga dvije države u regiji.

Alžir je u utorak odlučio prekinuti odnose sa susjednim Marokom (AFP)

Jordanska administracija pozvala je Alžir i Maroko da daju prioritet dijalogu kako bi riješili međusobna neslaganja.

Ministarstvo vanjskih poslova Jordana uputilo je saopćenje o diplomatskoj krizi između Alžira i Maroka, u kojem se izražava žaljenje zbog najnovijih događaja u odnosima između dvije države, prenosi Anadolija.

“Prioritet treba dati dijalogu, kako bi se riješili svi nesporazumi i obnovili odnosi u cilju povećanja sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta te ojačala važna uloga dvije države u regiji”, navodi se.

Konzulati nastavljaju raditi

U saopćenju se dodaje da Jordan želi intenzivirati napore na nivou arapskih država kako bi se uklonila neslaganja između svih bratskih zemalja i kako bi kontakti ostali otvoreni.

Alžir je u utorak odlučio prekinuti odnose sa susjednim Marokom, optuživši zvanični Rabat da ima “neprijateljske sklonosti” prema toj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra rekao je da odluka Alžira o prekidu odnosa s Marokom stupa na snagu od utorka, dodajući da je odluka donesena prema uputi predsjednika Abdelmadjida Tebbounea.

“Kada se veze prekinu, slijedi revizija svih odnosa i provjera šta treba otkazati, a šta zadržati”, kazao je.

Lamamra je dodao da prekid diplomatskih odnosa neće naštetiti građanima dvije države, jer će konzulati nastaviti normalno raditi.

Odnosi napeti zbog Sahare

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Maroka navedeno je da ne prihvataju razloge za jednostranu odluku koju je donio Alžir.

Alžirsko predsjedništvo je 18. augusta u saopćenju navelo da “nastavak neprijateljskih postupaka” Maroka zahtijeva razmatranje odnosa dvije države i jačanje sigurnosnog nadzora duž zapadnih granica.

Odnosi između dvije države desetljećima su napeti zbog sporne regije Sahare.

Potez Alžira je kulminacija rastućih tenzija između dvije sjevernoafričke zemlje, koje desetljećima gaje nesuglasice, a granice su im zatvorene.

Izvor: Agencije