Slovenija: Za COVID pacijente spremno 900 kreveta

Zbog rastućeg broja hospitalizacija, Vlada planira u zadnjoj od  šest faza jesenjeg epidemijskog vala uključiti sve bolnice za liječenje COVID pacijenata.

Univerzitetski klinički centar u Ljubljani raspolaže s ukupno 2.200 kreveta za pacijente iz cijele Slovenije (EPA)

Zbog rastućeg broja hospitalizacija, slovenska Vlada planira u zadnjoj od  šest faza jesenjeg epidemijskog vala uključiti sve bolnice za liječenje COVID pacijenata, koje bi u tu svrhu trebale namijeniti 900 postelja, no zahvaljujući vakcini očekuje se da se takav scenarij neće ostvariti.

Za prelazak iz faze u fazu postavljeni su tačni kriteriji, a u zadnjoj i najkritičnijoj fazi bolnice bi za COVID pacijente morale rezervirati 762 postelja na običnim te 164 na intenzivnim odjelima, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju STA.

Trenutno stanje je pod kontrolom, jer se, unatoč rastu hospitalizacija, u četiri bolnice liječi 89 COVID pacijenata.

Vakcinacijom izbjeći crni scenarij

No, kako je kazala infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, postoje i neke zabrinjavajuće “matematičke” projekcije po kojima bi se broj hospitaliziranih mogao povećati i na 2.000.

Takvo opterećenje zdravstveni sistem ne bi mogao podnijeti, jer cijeli ljubljanski Univerzitetski klinički centar, kao najveća zdravstvena ustanova u zemlji, raspolaže s ukupno 2.200 kreveta za sve pacijente s raznim bolestima iz cijele Slovenije.

Nastavljaju se upozorenja zdravstvenih vlasti da je za izbjegavanje crnih scenarija potrebno vakcinisati što više stanovništva.

Do sada je vakcinisano tek nešto više od pola odrasle populacije.

Zdravstvo nema beskonačne kapacitete

“Brojke nam ovih dana jasno govore što možemo očekivati, zato idućih mjeseci moramo dati svoj prilog da kontroliramo epidemiju”, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar prilikom obilaska više bolnica.

Apelirao je na svijest onih koji to još nisu učinili i oklijevaju da se što prije vakcinišu.

“Moramo biti svjesni da naše zdravstvo nema beskonačne kapacitete, osim za COVID-19, brine i za sve druge bolesnike. Ako ne bude zajedničkog napora svih, neće biti ni normalne dostupnosti zdravstva i liste čekanja se mogu produžiti. Zdravstveni djelatnici još s entuzijazmom kreću u četvrti val, ali su vrlo iscrpljeni”, kazao je Poklukar.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO