Rusija naoružava Centralnu Aziju zbog talibana

Državama u ovom dijelu Azije, među kojima su Uzbekistan i Tadžikistan, Moskva će isporučiti oružje i helikoptere kako bi bile spremne dok talibani ponovo uspostavljaju vlast u Afganistanu.

Rusija je u četvrtak objavila kako je primila nove narudžbe za isporuku oružja državama Centralne Azije, kojima će isporučiti oružje i helikoptere kako bi bile spremne dok talibani ponovo uspostavljaju vlast u Afganistan.

“Već radimo na određenom broju narudžbi iz regije za isporuku ruskih helikoptera, lakog naoružanja i modernog sistema za zaštitu granica“, objavila je agencija Ria Novosti izjavu Aleksandra Mihejeva, generalnog direktora kompanije Rosoboronexport zadužene za izvoz oružja.

Države Centalne Azije, među kojima Uzbekistan i Tadžikistan, koji graniče s Afganistanom, pretrpjele su 1990-ih te 2000-ih napade i strahuju od ponavljanja takvih scenarija pošto su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad Afganistanom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Moskva, koja smatra Centralnu Aziju svojim stražnjim dvorištem i u njima ima svoje vojne baze, strahuje od infiltriranja afganistanskih boraca, koji bi u regiju mogli ulaziti “prerušeni u izbjeglice“, navode agencije.

Najava vojnih vježbi i manevara

Ruske vlasti također strahuju od razbuktavanja trgovine opijumom i heroinom, narkoticima kojih je Afganistan veliki svjetski proizvođač.

Nakon zajedničkih vojnih vježbi Rusije u Uzbekistanu i Tadžikistanu, nove vojne vježbe od 7. do 9. septembra u Kirgistanu trebaju provesti zemlje članice Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza na čelu s Moskvom.

Te vojne vježbe trebale bi uvježbati vojnike za “uništavanje ilegalnih oružanih grupa koje su se ubacile na teritoriju neke od država članica CSTO-a“, navodi glasnogovornik saveza za agenciju Interfax.

Talibani poručuju da oni nisu prijetnja za druge države Centralne Azije.

Izvor: Agencije