Rekordne temperature i u Arktičkom krugu: U 2020. izmjereno 38 stepeni

Kompletna Euroazija u junu 2020. godini zabilježila je rekordno najmanji snježni pokrivač.

Sibir je izvijestio o pet najgorih godina mjereno količinom ispuštenog ugljen-dioksida (Reuters)

Prošlog ljeta Rusija izmjerila temperaturu od 38 stepeni Celzija, što je najviša ikada izmjerena temperatura unutar Arktičkog kruga, navodi se u godišnjem klimatskom izvještaju Nacionalne administracije za okeane i atmosferu.

Uz pomoć rekordne koncentracije ugljen-dioksida na planeti, temperatura arktičke površine prošle je godine nadmašila 21-godišnji rekord.

“Naučnici su danas ponovo proglasili uzbunu zbog klimatske krize. Jasno je da bez odlučne akcije, nažalost, možemo svake godine očekivati nove rekorde“, izjavio je zastupnik Eddie Bernice Johnson, predsjedajući senatske Komisije za nauku, svemir i tehnologiju, u saopćenju povodom objave izvještaja, prenosi Fena.

Brzo topljenje snijega

Godišnji izvještaj o stanju klime, koji je objavilo Američko meteorološko društvo, uz vodstvo NOAA-a, zasnovan je na radu više od 350 naučnika iz više od 60 zemalja.

Izvještaj potvrđuje da je 2020. bila među tri najtoplije godine zabilježene u historiji, uprkos smanjenju emisije ugljen-dioksida od šest i sedam posto, a što je rezultat pandemijskih restrikcija.

Emisije su dostigle najviše nivoe koncentracije na površini planete u proteklih najmanje 800.000 godina.

“Ovo je bolni podsjetnik da su faktori koji vode do klimatskih promjena utvrđeni vremenskim horizontima koji su daleko duži od pojedinačne godine i imaju inerciju koja će zahtijevati veći napor tokom mnogo dužeg perioda da se zaustavi i poništi“, navodi se u izvještaju.

U Sibiru, nešto sjevernije od Arktičkog kruga, rekordne temperature dovele su do brzog topljenja snijega.

Pet najgorih godina

Zapravo je kompletna Euroazija zabilježila četvrti najmanji snježni pokrivač u maju prošle godine te rekordno najmanji u junu.

Sibir, jedna od najhladnijih regija u svijetu, također je izvijestio o pet najgorih godina mjereno količinom ugljen-dioksida ispuštenog u atmosferu.

Šumski požari postali su učestaliji u toj regiji u proteklih pet godina, dok se broj požara povećava svake godine.

Prije nekoliko sedmica, dim od šumskih požara domogao se Sjevernog pola po prvi put u historiji, prenosi CBS News.

Izvor: Agencije

Povezane

Prema prognozama nadležnih službi i zavoda, posebno vruće danas bi moglo biti na jugoistoku Sjeverne Makedonije, te na jugu Crne Gore i BiH.

Published On 10 Aug 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO