Japan: Obustavljena upotreba 1,6 miliona vakcina Moderne

Ministarstvo zdravstva je obustavilo upotrebu vakcina američke kompanije nakon što je otkriveno da se u pojedinim ampulama nalaze ‘strani materijali’.

Izvještaji o kontaminaciji došli su iz osam vakcinacionih centara u pet japanskih prefektura (EPA)

Japan je obustavio upotrebu 1,63 miliona doza vakcine protiv korona virusa kompanije Moderna, nakon što je otkriveno da se u pojedinim ampulama nalaze “strani materijali”.

Ministarstvo zdravstva je saopćilo je da je dobilo izvještaje iz nekoliko centara za masovnu vakcinaciju u kojima se navodi da je otkriveno da se u pojedinim neupotrebljenim dozama vakcine nalaze Moderna “strani materijali”, prenosi Tanjug, pozivajući se na japanske medije.

Japanski proizvođač lijekova Takeda Pharmaceutical, koji je zadužena za distribuciju i prodaju Modernine vakcine u toj zemlji, saopćio je da iz predostrožnosti obustavlja upotrebu 1,63 miliona doza proizvedenih u istoj proizvodnoj traci.

Dio iz količine od 1,63 miliona doza distribuirane u 863 centara za vakcinisanje već je upotrijebljen, dodaje se.

Nema ‘znatnih’ opasnosti po zdravlje

“Do danas nije bilo nikakvih dojava o nedostacima u sigurnosti ili efikasnosti vakcina”, rekao je predstavnik Moderne i dodao da će kompanija provesti detaljnu istragu.

Ministarstvo zdravstva reklo je da su doze proizvedene u istoj proizvodnoj liniji u isto vrijeme u Španiji i vjeruje da nema “znatnih” opasnosti po sigurnost za zdravlje.

U Japanu je iskorišteno više od 10 miliona doza Modernine vakcine od kako je ono odobreno za upotrebu u maju, navodi Vlada.

Izvještaji o kontaminaciji došli su iz osam vakcinacionih centara u pet japanskih prefektura, a prisustvo strane materije potvrđeno je u 39 ampula.

Izvor: Agencije

Povezane

SAD šalje Tajvanu donaciju od 2,5 miliona doza vakcina Moderna, trostruko više nego što se obavezao i tako pomaže i tajvanskom zdravstvu, ali i donaciji pridodaju i geopolitički značaj.

Published On 20 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO