Izrael će povećati isporuku robe u Gazu da se smanji napetost

Povećat će se uvoz novih vozila i robe i opreme za civilne projekte u Pojasu Gaze te izdati više dozvola za biznismene da ulaze u Izrael.

Ublaženje restrikcija zavisit će od nastavka očuvanja sigurnosti regije (EPA)

Izrael je u četvrtak najavio da će ublažiti komercijalna ograničenja za Pojas Gaze i povećati isporuku robe u tu palestinsku teritoriju nakon višednevne rastuće napetosti.

Toj najavi prethodile su demonstracije stotina Palestinaca pored granice Izraela u srijedu, kada se pozivalo na ublažavanje paralizirajuće blokade, nekoliko dana pošto je sličan protest prerastao u sukobe s izraelskom vojskom.

Islamski Hamas, vladajući u Gazi, nastojao je da se demonstranti ne približavaju graničnoj ogradi i nije bilo nasilja poput onog u subotu, u kojem je poginuo jedan Palestinac i 40 ih je ranjeno.

Izraelski granični policajac zadobio je teške povrede metkom u glavu ispaljenim iz neposredne blizine, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Kako je navedeno u Izraelu, povećat će se uvoz novih vozila, robe i opreme za civilne projekte u Pojasu Gaze i izdati više dozvola za palestinske biznismene da ulaze u Izrael počev od četvrtka.

Moguća dodatna ublažavanja

Medjutim, ublaženje restrikcija zavisit će od “nastavka očuvanja sigurnosti regiona” i moguće je da se ograničenja smanje još više ako se poboljša situacija na granici.

Zvaničnici Hamasa su rekli da će Egipat u četvrtak djelimično otvoriti glavni granični prelaz u Pojas Gaze, pošto ga je zatvorio u nastojanju da ubijedi Hamas da povrati zatišje.

Egipat pokušava izdejstvovati dugotrajni prekid vatre između strana od 11-dnevnog rata u maju, u kojem je poginulo 260 Palestinaca i 13 ljudi u Izraelu.

Hamas i Izrael su četiri puta ratovali, a često su izbijali i manji sukobi od 2007. godine.

Izrael i Egipat su uveli blokadu, za koju izraelska strana tvrdi da je neophodna kako bi se spriječilo naoružavanje Hamasa.

Izvor: Agencije