WHO osudio ‘šokantne’ nejednakosti u pristupu vakcinama

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije kaže da kriza vezana za vakcine pokazuje osnovnu slabost koja je u korijenu pandemije korona virusa – nedostatak svjetske solidarnosti i dijeljenja.

Preko programa COVAX isporučeno je 40 miliona doza vakcina afričkim zemljama (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) osudila je “šokantne nejednakosti u pristupu vakcinama” protiv COVID-19, na otvaranju godišnjeg virtuelnog sastanka afričkih ministara zdravstva.

“U svijetu je 140 zemalja vakcinisalo najmanje deset posto svoje populacije, ali na našem kontinentu samo četiri zemlje su mogle ostvariti taj cilj, zbog šokantnih nejednakosti u pristupu vakcinama”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi Beta.

Kazao je da kriza vezana za vakcine pokazuje osnovnu slabost koja je u korijenu pandemije – “nedostatak svjetske solidarnosti i dijeljenja, dijeljenja informacija, podataka, bioloških uzoraka, resursa, tehnologije i alatki”.

 

Da bi se pojačala svjetska solidarnost, šef WHO-a poziva afričke zemlje da podrže uspostavljanje međunarodnog ugovora ili nekog drugog pravnog instrumenta koji bi omogućio poboljšanje međunarodne saradnje u odgovoru na pandemiju.

Preko programa COVAX isporučeno je 40 miliona doza vakcina afričkim zemljama, što predstavlja mali dio potrebnih doza za zaštitu stanovništva koje je i dalje pod rizikom obolijevanja i umiranja vezanih za COVID-19, rekla je generalna direktorica WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti.

“Duboko žalimo kašnjenja i teškoće u poštovanju sporazuma zbog nepredviđenih događaja za vrijeme pandemije. Izvukli smo brojne lekcije”, kazala je ona.

Izvor: Agencije