Vrhovni sud protiv Bidena: Ostaje Trumpova migracijska politika

Odbačen je pokušaj aktuelnog predsjednika SAD-a da poništi imigracijsku politiku njegovog protivnika, poznatu kao Protokol zaštite od migranata.

Joe Biden od preuzimanja dužnosti nastoji poništiti mnoge tvrdokorne imigracijske politike Donalda Trumpa (AFP)

Vrhovni sud SAD-a odbio je pokušaj predsjednika Joea Bidena da poništi imigracijsku politiku koju je nametnuo njegov prethodnik Donald Trump, a koja je prisilila hiljade tražitelja azila da čekaju u Meksiku dok traže azil u SAD -u.

Sud je odbacio pokušaj Bidenove administracije da blokira presudu sudije iz Texasu, koja zahtijeva od vlade da oživi politiku “ostanka u Meksiku” bivšeg predsjednika, formalno poznatu kao Protokol zaštite od migranata (MPP).

Za odbijanje Bidenovog pokušaja glasalo je šest sudija, među kojima su i tri koja je postavio Trump, dok su tri liberalna bila za.

I sudiju iz Texasa Matthewa Kacsmaryka imenovao je Trump.

Odluka Vrhovnog suda znači da je teksaška presuda sada pravomoćna.

Kritike demokrata i boraca za prava migranata

Trump je 2020. godine ukinuo program koji je nametnuo njegov prethodnik, demokrata Barack Obama, kojim su se hiljade imigranata koje su ilegalno ušle u SAD kao djeca štitile od deportacije.

Biden, koji od preuzimanja dužnosti u januaru ove godine nastoji poništiti mnoge Trumpove tvrdokorne imigracijske politike, povukao je program MPP, no na reagirale su republikanske sudije iz Texasa i Missourija.

Slučaj je došao na Vrhovni sud, koji je presudio protiv Bidena, čija administracija mora u potpunosti provesti MPP program.

Demokrate i borci za prava migranata su kritizirali MPP, navodeći da da takva politika migrante, većinom iz Srednje Amerike, izlaže opasnim uslovima u meksičkim pograničnim gradovima.

Izvor: Agencije