Studija: Efikasnost vakcina Pfizer i Moderna pada na 66 posto protiv delta soja

Zaštita vakcina od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti ostaje visoka, navedeno je u studiji koje su objavile američke zdravstvene vlasti.

Pad efikasnosti vakcina na delta soj ukazan je u više studija, iako se tačni podaci razlikuju (Reuters)

Efikasnost vakcina Pfizera i Moderne pala je sa 91 posto na 66 posto od kako je delta soj postao dominantan u SAD-u, pokazuju podaci koje su objavile američke zdravstvene vlasti.

Podaci proizilaze iz studije provedene na hiljadama zaposlenih u centrima za njegu i bolnicama u šest američkih država koja je ispitivala efikasnost vakcina u realnim uslovima.

Učesnici su testirani svake sedmice da se utvrdi da li ima simptomatičnih ili asimptomatičnih znakova bolesti, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Gotovo svi zaposleni dobili su preparat Pfizera ili Moderne.

Efikasnost vakcine umanjuje se s vremenom

Između decembra 2020. i aprila 2021. godine efikasnost vakcina za sprječavanje infekcija bila je 91 posto, prema podacima koji su objavili Centri za borbu i za prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravlje.

U sedmicama u kojima je delta soj postao dominantan, kada je više od 50 posto zaraženih bilo zaraženo tom varijantom virusa, prema analizama, efikasnost vakcina je pala na 66 posto.

Autori studije upozoravaju da je moguće da taj pad efikasnosti nije samo izazvan varijantom delta, već i tim što se efikasnost vakcine umanjuje s vremenom.

Kako se navodi, iako podaci ukazuju na umjereno smanjenje efikasnosti vakcina protiv COVID-19 za sprečavanje infekcije, ostaje da vakcina djeluje na dvije trećine slučajeva, što ukazuje da vakcinacija pomaže na duže vrijeme.

U podacima se ne pravi razlika između efikasnosti vakcina Moderne i Pfizera.

Delta soj dominantan u SAD-u

Pad efikasnosti vakcina na delta soj ukazan je u više studija, iako se tačni podaci razlikuju.

To je jedan od razloga zbog kojeg su zdravstvene vlasti najavile da će od sredine septembra početi vakcinaciju trećom dozom za sve odrasle Amerikance koji su dobili drugu dozu prije osam mjeseci.

Zaštita vakcina od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti ostaje visoka, navele su vlasti.

Delta soj virusa postao je dominantan u SAD-u početkom jula i sada je odgovoran za 98 posto infekcija.

Izvor: Agencije