Izraelska vojska bojevom municijom pucala na demonstrante u Gazi

Izraelske snage ranile su više demonstranata dok su stotine Palestinaca tražile od Izraela da ublaži blokadu Gaze.

Palestinski demonstranti bježe od suzavca kojeg su izraelske snage ispalile tokom protesta u Pojasu Gaze (AFP)

Najmanje 14 palestinskih demonstranata povrijeđeno je nakon što je izraelska vojska pucala na njih u Pojasu Gaze u srijedu, kazali su medicinski izvori i očevici.

Medicinski radnici su pružili pomoć demonstrantima koji su povrijeđeni gumenim mecima i suzavcem tokom protestne šetnje koju su organizirale Nacionalne i islamske snage, koalicija palestinskih političkih organizacija, prenosi Anadolija.

Ministarstvo zdravstva u Gazi u saopćenju je navelo da je pet osoba ranjeno bojevim mecima, dvije osobe gumenim mecima, a preostalih sedam zadobilo je lakše povrede pod utjecajem djelovanja suzavaca.

Izraelska opsada od 2006. godine

Cilj protesta je skrenuti pažnju javnosti na probleme Palestinaca, osuditi izraelsku opsadu te pozvati na obnovu Gaze nakon 11-dnevnog izraelskog raketiranja u maju.

“Naše aktivnosti se nastavljaju sve dok ne bude uklonjena izraelska opsada koja je nametnuta Gazi”, rekao je u obraćanju na protestu Muhammad al-Hindi, čelnik grupe Islamski džihad.

Izrael od 2006. godine pod kopnenom, pomorskom i zračnom blokadom drži Pojas Gaze, koji ima blizu 2,1 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije