Sheikh: Za palestinsku državu nije potrebno dopuštenje okupatora

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je ranije da neće biti aneksije, ali ni palestinske države dok je on predsjednik vlade.

Jerusalem je glavni grad države Palestine, bez obzira na to ko to priznao, rekao je Hussein al-Sheikh (Al Jazeera)

Zvaničnik palestinskih vlasti Hussein al-Sheikh poručio je u srijedu da za uspostavu palestinske države nije potrebno dopuštenje izraelskih okupatora.

To je kazao nakon što je premijer Izraela Naftali Bennett izjavio pred sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu da on neće anektirati Zapadnu obalu, niti dozvoliti da to postane palestinska država.

Sheikh, predsjedavajući Komisije za civilne poslove i član Glavnog odbora Fataha, oglasio se na Twitteru i rekao kako “nacionalna prava nisu poklon okupacije”, prenosi Fena, pozivajući se na palestinsku agenciju WAFA.

 

“Jerusalem je glavni grad države Palestine, bez obzira na to ko to priznao. Okupacija i aparthejd neće opstati. Za uspostavu palestinske države nije potrebno dopuštenje okupatora”, napisao je Sheikh.

Također je napisao da nacionalna prava i pravo na samostalnost nisu ni dar, ni dozvola okupatora.

Ranije je za The New York Times Bennett rekao da sastav njegove koalicione vlade, koja uključuje i ljevičarske i desničarske partije, ukazuje da drastični potezi ni u jednom pravcu nisu na dnevnom redu.

“Ja sam premijer svih Izraelaca i ono što radim sada je pronalaženje sredine, kako da se fokusiramo na ono o čemu se slažemo”, kazao je on, prenosi Beta.

Izraelski premijer sastat će se kasnije u srijedu s Bidenom, usred povećane napetosti s Iranom i postepene obnove nasilja na južnoj granici s Pojasom Gaze, navodi AP.

To je njegova prva posjeta inostranstvu od kako je u junu postao premijer, a sastat će se i s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i ministrom odbrane Lloydom Austinom.

Iran prioritet

U saopćenju Bennettovog kabineta navodi se da će prioritet u njegovim razgovorima s Bidenom biti Iran, a razgovarat će i o izraelskoj kvalitativnoj vojnoj prednosti u regiji, pandemiji korona virusa i ekonomskim temama.

Bennett se izjasnio protiv mogućnosti obnove nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015. godine, iz kojeg se Bidenov prethodnik Donald Trump povukao 2018. godine, i rekao da svaki sporazum mora zaustaviti “iransku regionalnu agresiju”.

Bennett je dva mjeseca na čelu koalicije od osam različitih partija, koja je svrgnula dugogodišnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, poslije četiri uzastopna parlamentarna izbora za dvije godine.

Netanyahu je 2020. godine skoro izazvao krizu između Izraela i Demokratske stranke SAD-a, koja ga je upozorila da anektiranje dijelova okupirane Zapadne obale može narušiti odnose dvije zemlje.

Izvor: Agencije