Bangladeš: Djeca Rohinja prkosila zabrani protesta u kampu

Hiljade naoružanih policijaca i vojnika patroliralo je u logorima u okrugu Cox's Bazar.

Više od 700.000 muslimana Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara u Bangladeš (EPA - Ilustracija)

Stotine djece prkosilo je u srijedu zabrani protesta u izbjegličkim kampovima Rohinja u Bangladešu, povodom četvrte godišnjice vojnog obračuna u Mijanmaru, koji je izazvao egzodus ove muslimanske manjine preko granice, rekli su čelnici zajednice.

Hiljade naoružanih policijaca i vojnika patroliralo je u logorima u okrugu Cox's Bazar, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Više od 700.000 muslimana Rohinja, koji su dugo bili progonjeni u Mijanmaru, gdje su većina budisti, pobjeglo je u Bangladeš nakon suzbijanja mjera 2017. godine, koje je predmet istrage genocida od Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Djeca od pet godina učestvovala su u 15-minutnom maršu u kampu Kutupalong, najvećem izbjegličkom naselju na svijetu, tražeći pravdu za hiljade Rohinja ubijenih u obračunu.

Širenje korona virusa

Vođa zajednice Mohammad Osman rekao je da je učestvovalo između 3.000 i 4.000 djece, uzvikujući “Želimo pravdu“ i “Želimo sigurnu repatrijaciju“.

Policija je saopćila da je učestvovalo samo nekoliko desetaka djece.

Neke su žene, također, organizirale mirne proteste ispred svojih siromašnih domova, držeći natpise “Želimo pravdu“, rekla je aktivistica za ljudska prava.

Bangladeške vlasti zabranile su proteste i skupove, navodeći kao razlog širenje korona virusa.

Najmanje 30 Rohinja je umrlo od posljedica korona virusa, a tim virusom je zaraženo hiljade ljudi.

Izvor: Agencije