Švicarski imunolog: COVID-22 bi bio mnogo opasniji

Sai Reddy sa instituta ETH Zurich kaže da bi kombinacija postojećih sojeva mogla rezultirati novim, opasnijim mutacijama i opasnijom fazom pandemije korona virusa.

Vakcine će se morati prilagođavati novim mutacijama, kaže švicarski imunolog (EPA)

Supersoj korona virusa mogao bi se pojaviti sljedeće godine i svaka nevakcinisana osoba je potencijalni superprenosilac, izjavio je imunolog Sai Reddy sa švicarskog saveznog instituta ETH Zurich i upozorio da bi COVID-22 mogao biti znatno opasniji od postojećeg.

Švicarski imunolog je rekao da bi kombinacija postojećih sojeva mogla rezultirati novim, opasnijim mutacijama i opasnijom fazom pandemije.

“COVID-22 bi mogao biti mnogo opasniji nego ono čemu sada prisustvujemo”, upozorio je Reddy, prenosi Tanjug.

Zbog toga, kaže, bit će potrebno obaviti više vakcinacija narednih godina, “možda i do kraja naših života”.

Prognozira pojavu novog soja

Govoreći za švicarski Blick, švicarski naučnik je kazao da, zbog sojeva poput delte, “ovo više nije COVID-19” i upozorio je da će svako ko se bude odbio vakcinisati biti zaražen u nekom trenutku.

“Količina patogena koju sa sobom nosi delta je toliko velika da svako ko nije vakcinisan može biti superprenosilac”, naglasio je Reddy.

Dodao je da će se povećati broj oboljelih najesen i prognozira vraćanje restriktivnih mjera u nekim zemljama.

“Vrlo je vjerovatno da će se pojaviti soj protiv kojeg se nećemo moći osloniti samo na vakcinaciju. Zbog toga se moramo pripremiti za nekoliko vakcinacija narednih godina, a vakcine će se morati prilagođavati novim mutacijama”, kazao je Reddy.

Naučnik je izjavio da beta i gama sojevi djelimično mogu izbjegavati antitijela, dok je “delta mnogo zaraznija, ali nije razvila mehanizme za izbjegavanje antitijela.”

Izvor: Agencije