Izrael bombardirao položaje Hamasa u Gazi, kao odgovor na zapaljive balone

Palestinci kažu da je cilj lansiranja balona da se izvrši pritisak na Izrael da ublaži ograničenja na opkoljenom području pod izraelskom blokadom.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su borbeni avioni napali 'Hamasovu lokaciju za proizvodnju oružja u Khan Younisu, kao i ulaz u tunel terora u Jabalji' (AFP)

Izraelski ratni avioni bombardirali su Hamasove lokacije u Gazi, kao odgovor na zapaljive balone lansirane iz palestinske enklave koji su izazvali požare u južnom Izraelu, saopćila je vojska.

Nema neposrednih izvještaja o žrtvama u zračnim napadima, koji su ciljali ono što je, kako je vojska objavila rano u utorak, bio objekt za proizvodnju oružja i mjesto za lansiranje raketa koje pripada Hamasu, grupi koja vlada Gazom.

U saopćenju su Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile da su borbeni avioni napali “Hamasovu lokaciju za proizvodnju oružja u Khan Younisu, kao i ulaz u tunel terora u Jabalji”, prenosi Reuters.

“Pogađeno je i podzemno raketno lansirno mjesto Hamasa, koje se nalazi u blizini civilnih domova i škole u Shujaiyi”, piše u saopćenju i dodaje se da su “napadi bili odgovor na to što je Hamas lansirao zapaljive balone na izraelsku teritoriju”.

Rast prekograničnog nasilja

Odtkako je prekid vatre, kojim je posredovao Egipat, zaustavio 11 dana borbe Izraela i Hamasa u maju, grupe u Gazi su sporadično slale balone napunjene zapaljivim materijalom u Izrael, na što su izraelske snage odgovarale napadima na objekte Hamasa.

Palestinci kažu da lansiranjem balona žele izvršiti pritisak na Izrael kako bi se ublažila ograničenja u Gazi i omogućilo da pomoć dođe do te teritorije.

Baloni koji su lansirani u ponedjeljak pokrenuli su požare na izraelskim poljima duž granice s Gazom, saopćila je izraelska vatrogasno-spasilačka služba.

Prekogranično nasilje poraslo je uprkos izraelskoj najavi prošle sedmice o obnavljanju katarske pomoći Gazi, potezu koji se smatrao jačanjem krhkog primirja.

U sukobu s demonstrantima u Gazi koji su u subotu palili gume i bacali eksploziv uz granicu, izraelske trupe su ustrijelile i ranile 41 Palestinca, kritično povrijedivši dvojicu, rekli su ljekari.

Stradanje civila i djece

U palestinskoj pucnjavi teško je ranjen jedan izraelski vojnik, saopćila je vojska.

Nekoliko dana prije subotnjeg nasilja, borci iz Gaze lansirali su raketu prema Izraelu koju je srušio protivraketni sistem “Željezna kupola” u prvom takvom raketnom napadu od primirja 21. maja.

Više od 250 Palestinaca, od kojih su mnogi civili i djeca, te 13 Izraelaca ubijeno je u majskom sukobu, tokom kojeg je Izrael izveo značajne zračne napade na obalnu enklavu, zbog čega su borci Gaze ispalili rakete prema izraelskim gradovima.

Izrael drži Gazu pod blokadom, strogo ograničavajući kretanje van teritorije na kojoj živi oko dva miliona Palestinaca.

Egipat također održava ograničenja za enklavu.

Obje zemlje navode prijetnje Hamasa kao razlog za ograničenja.

Izvor: Agencije