Iran potvrdio snimke o incidentima u zatvoru Evin

Videa prikazuju premlaćivanja i zanemarivanja zatvorenika u malim samicama u zloglasnom zatvoru u Teheranu.

U zatvoru Evin se nalaze politički zatvorenici i oni s dvojnim državljanstvom koji su uhapšeni za navodnu špijunažu i propagandu (Reuters)

Iranske vlasti priznale su da su videosnimci koje je prikupila hakerska grupa koji prikazuju zloupotrebe u zloglasnom zatvoru Evin u Iranu vjerodostojni.

Snimci nadzorne kamere, koji su procurili u ponedjeljak, nemaju zvuk, ali pokazuju jasno patnje kroz koje zatvorenici prolaze u Evinu.

Mohammad Mehdi Haj Mohammadi iz zatvorske uprave naveo je na Twitteru da prihvata odgovornost za “neprihvatljiva ponašanja” koja se pojavljuju u videu te je obećao da će počinioci biti kažnjeni.

“Također se izvinjavam Bogu, našem dragom vrhovnom vođi, velikoj naciji i časnim zatvorskim čuvarima, čiji se napori zasigurno neće ignorirati zbog ovih grešaka”, napisao je.

Hakeri upali i u kontrolnu sobu

Jedan video prikazuje kako mršavog čovjeka bacaju u dvorište i vuku kroz zatvor dok je u polusvjesnom stanju, dok čuvari i drugi zaposlenici to mirno gledaju.

U jednom momentu vjerski službenik prolazi pored povrijeđenog čovjeka.

Nekoliko videa prikazuje zatvorenike koje tuku zatovorski čuvari.

Također se vidi mala samica, prazni zidovi i zapušteni toalet.

Većina videa nastala je 2020. i 2021. godine, a u nekima od njih čuvari nose maske, kao dio mjera protiv širenja COVID-19.

Hakeri su, također, upali u zatvorsku kontrolnu sobu.

Kritike zbog kršenja ljudskih prava

Grupa koja je izvela napad zove se “Edalat-e Ali” ili “Alijeva pravda”, što se odnosi na zeta poslanika Muhammeda, kojeg šiiti smatraju njegovim nasljednikom.

U zatvoru Evin se nalaze politički zatvorenici i oni s dvojnim državljanstvom koji su uhapšeni za navodnu špijunažu i propagandu.

Godinama je kritiziran zbog kršenja ljudskih prava, a nalazi se na crnoj listi i SAD-a i Evropske unije.

U Iranu se posljednjih mjeseci desilo nekoliko hakerskih napada, uključujući napad na željeznički sistem i bazu saobraćajne policije.

Izvor: Al Jazeera