Iran ponovo pokrenuo izvoz goriva u Afganistan

Talibani su saopćili da Iran nastavlja izvoz goriva koji je bio zaustavljen zbog zabrinutosti Teherana za sigurnost.

Talibani su poslali poruku iranskim trgovcima i iranskoj trgovinskoj komori, koja ima bliske veze sa vladom (Reuters)

Iran je ponovo uspostavio izvoz goriva Afganistanu nekoliko dana nakon zahtjeva nove afganistanske vlade, rekao je jedan iranski zvaničnik za Reuters.

Cijene goriva u Afganistanu porasle su nakon što su talibani preuzeli vlast. Oni su zbog toga tražili od Irana da ostavi granice otvorene za trgovinu naftom.

“Talibani su Iranu poručili: ‘Možete nastaviti izvoz petrolejskih proizvoda'”, rekao je Hamid Hosseini, član odbora i glasnogovornika Sindikata izvoznika nafte, gasa i petrohemijskih proizvoda Irana.

Talibani su poslali poruku iranskim trgovcima i iranskoj trgovinskoj komori, koja ima bliske veze sa vladom.

Kao rezultat, iranske carinske vlasti ukinule su zabranu izvoza goriva Afganistanu, koja je bila na snazi od 5. augusta zbog zabrinutosti Irana za sigurnost trgovine.

Hosseini je također rekao da su talibani za 70 posto smanjili tarife na uvoz goriva iz Irana i drugih susjednih zemalja.

Otvorenija saradnja

Američke sankcije Iranu koje je uveo Donald Trump 2018. godine značajno su smanjile iranski naftni izvor.

Iran je uspio da razvije neku trgovinu, najviše zbog prodaje goriva susjedima kao što je Afganistan. Odlazak američkih snaga olakšao je odluku lidera Irana i Afganistana da otvorenije trguju.

Iransko gorivo bilo je ključno za Afganistan proteklih godina. Drugi glavni dobavljači bili su Turkmenistan i Uzbekistan.

“Mislim da će nova iranska vlada značajno proširiti saradnju sa talibanskom vladom. Iran lako može udvostručiti trgovinu sa Afganistanom. Vlada Ashrafa Ghanija uvijek je pokušavala da ograniči saradnju sa Iranom budući da je bio pod američkim sankcijama”, rekao je Hosseini.

Izvor: Agencije