Njemački general: Raste rizik od samoubilačkih napada ISIL-a

Dobijamo signale iz američkih izvora, kao i iz naše vlastite procjene, da sve veći broj napadača samoubica iz Islamska država Irak i Levant prodire u Kabul, kaže Eberhard Zorn.

Dobijamo signale da sve veći broj napadača samoubica iz ISIL-a prodire u Kabul, rekao je njemački general (EPA)

Postoji sve veći rizik od samoubilačkih napada boraca skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji su ušli u Kabul, izjavio je u utorak glavni njemački vojni komandant, general Eberhard Zorn.

“Sigurnosna situacija nastavlja se pogoršavati”, rekao je on novinarima u Berlinu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dobijamo signale iz američkih izvora, kao i iz naše vlastite procjene, da sve veći broj napadača samoubica iz ISIL-a prodire u Kabul”, kazao je Zorn, napominjući da je ovo jedan od najvećih rizika u ovom trenutku.

Irfan Nooruddin, direktor Atlantskog vijeća za Južnu Aziju i profesora na Univerzitetu Georgia u SAD-u, ranije je rekao za Al Jazeeru da postoje informacije da je veliki broj ekstremista iz inostranih ekstremnih grupa već došao u Afganistan, nakon povlačanja zapadnih trupa.

 

“Historija nas je naučila da, pod takvim okolnostima, teroristi dolaze do sigurnog utočišta, iz kojeg mogu pokrenuti napade po regiji i van nje. Dakle, to je velika briga”, kazao je Nooruddin.

Snage SAD-a ušle su u Afganistan nakon napada 11. septembra 2001. godine na New York i Washington, a saveznici su ih ubrzo slijedili.

Sada, 20 godina kasnije, kada je plan da se zapadne trupe iz te zemlje povuku do 31. augusta, svijet strahuje da bi Afganistan mogao postati utočište za mnoge terorističke grupe.

Ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenih naroda Linda Thomas-Greenfield pozvala je sredinom mjeseca sve strane da spriječe da Afganistan postane ponovo baza za terorizam.

“Svi moramo osigurati da Afganistan više nikad ne bude baza za terorističke napade”, dodala je.

Talibani, pak, tvrde da nijedna grupa neće moći koristiti Afganistan da bi napali druge strane.

Izvor: Al Jazeera i agencije