Putin pokrenuo izgradnju nuklearnih podmornica

Snažna i suverena Rusija treba moćnu i dobro izbalansiranu mornaricu, poručio je predsjednik Rusije.

Vladimir Putin: Nastavit ćemo jačati potencijal ruske mornarice (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je izgradnju nove nuklearne podmornice i ostalih ratnih brodova, kao dio modernizacije vojske.

Tokom videokonferencije, Putin je naredio izgradnju dvije nuklearne podmornice naoružane interkontinentalnim balističkim raketama, zajedno sa dvije podmornice na dizelski pogon, kao i dvije korvete u brodogradilištima u Severodvinsku, Sankt Peterburgu i Kosmomolsku na Amuru, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Nastavit ćemo jačati potencijal ruske mornarice, razvijati baze i infrastrukturu i naoružavati ih najboljim oružjem. Snažna i suverena Rusija treba moćnu i dobro izbalansiranu mornaricu”, dodao je predsjednik Rusije.

Prisustvo ruske mornarice na Mediteranu

Ruska mornarica je već prisutna na Mediteranu, s pomorskom bazom u sirijskoj luci Tartus.

Rusija je proširila i modificirala bazu u Tartusu, jedini objekt ovakve vrste koji posjeduje van teritorije bivšeg Sovjetskog saveza.

“Ruska zastava će se vijoriti u strateški važnim okeanskim mjestima. Brojna naša oružja imaju sposobnosti kakve nema niko u svijetu, a neka će ostati bez konkurencije još dugo vremena”, zaključio je Putin.

Izvor: Agencije