Pandemija vratila Evropljane zdravom životu

Svaki treći Evropljanin uključio je neki oblik fizičke aktivnosti u svoje slobodno vreme i pokušao više vježbati u posljednjih nekoliko mjeseci, pokazalo je istraživanje.

Gotovo polovina Evropljana usvojila je zdraviji način ishrane tokom protekle godine (EPA)

Zdravlje je na vrhu liste prioriteta građana u Evropi – 84 posto Evropljana vjeruje da je zdrav način života, koji uključuje uravnoteženu ishranu i sport – bitan, podaci su ovogodišnjeg istraživanja STADA grupes.

Istraživanje, koje je provedeno na više od 30.000 ispitanika u 15 zemalja, pokazalo je da 89 posto ispitanika smatra da je zdrav stil života važan za opće stanje osobe, a svega pet posto građana priznalo je da je tokom pandemije živjelo manje zdravo nego ranije.

Za treći međunarodni Zdravstveni izvještaj STADA Institut anketirao je građane starosti od 18 do 99 godina u 15 zemalja – Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Srbiji, Španiji, Švajcarskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji – istražujuću kako je pandemija promijenila poglede i odnos Evropljana prema ličnom zdravlju.

Usvojili zdraviji način ishrane

Većina Evropljana navela je da su pandemiju vidjeli kao priliku da usvoje zdraviji način života, 23 posto poručivalo je više zdravstvenih proizvoda preko interneta, 21 posto tražilo je dodatne savjete u apotekama i pravilo kućne zalihe, dok je 16 posto koristilo takozvane fitnes aplikacije.

Istovremeno, 30 posto građana u 15 evropskih zemalja priznalo je da se držalo ranijih zdravstvenih navika.

Gotovo polovina Evropljana usvojila je zdraviji način ishrane tokom protekle godine.

Prema sopstvenom priznanju, 42 posto ispitanika u Evropi kupovalo je više svežih i visoko kvalitetnih proizvoda, iskazujući spremnost da investira čak i više u zdravu ishranu.

Istraživanje STADA grupe je pokazalo da kada se govori o zdravoj ishrani kao trendu prednjače Španija i Portugal, slijede Poljska, Rusija i Francuska.

Nisu otkrili ‘pravi’ sport za sebe

Otprilike svaki treći Evropljanin uključio je neki oblik fizičke aktivnosti u svoje slobodno vreme i pokušao više vježbati u posljednjih nekoliko mjeseci.

Mnogi Evropljani u protekloj godini isprobali su novi trend u sportu ili dijeti, međutim, 17 posto njih kaže da još nisu otkrili “pravi” sport za sebe.

Dodaci ishrani su, također, bili visoko na listi izbora zdravog načina života.

Istraživanje je pokazalo da čak 73 posto Evropljana kupuje i koristi dodatke ishrani, a 29 posto ispitanika reklo je da su tokom protekle godine povećali unos dodataka ishrani.

Izvor: Agencije

Povezane

Svjetska zdravstvena organizacija je nedavno u sami vrh namirnica koje izazvaju rak smjestila prerađeno meso.  Argentina je, među ostalim, poznata po mesu, a njeni stanovnici kao jedni od najvećih korisnika mesnih proizvoda. Kako su oni prihvatili ovo izvješće, više u priči iz Buenos Airesa. 

Published On 02 Nov 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO