Okolnosti bijega predsjednika Ashrafa Ghanija

Došlo do oštrog neslaganja između afganistanskog predsjednika i potpredsjednika Amrullaha Saleha oko toga kako se nositi s brzim napredovanjem talibana prema Kabulu,

Vjeruje se da je predsjednik pod zaštitom američkih snaga napustio palatu i zaputio se na aerodrom (Anadolija)

Visokopozicionirane ličnosti u bivšoj afganistanskoj vladi otkrile su neke detalje o okolnostima bijega predsjednika Ashrafa Ghanija.

Više izvora je potvrdilo da je došlo do oštrog neslaganja između afganistanskog predsjednika i potpredsjednika Amrullaha Saleha oko toga kako se nositi s brzim napredovanjem talibana prema glavnom gradu Kabulu, kao i o strategiji nakon pada grada ako dođe do toga.

Bivši zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Al Jazeeru da je Saleh odbacio ideju o napuštanju Afganistana i da je insistirao na zaštiti legitimiteta međunarodno priznate vlade.

‘Sa sobom nosio 169 miliona dolara’

Smatrao je se treba preći na novu fazu otpora talibanima u slučaju da vojska i sigurnosne službe izgube kontrolu nad glavnim gradom.

Međutim, Ghani je, prema riječima zvaničnika, djelovao napeto i očekivao je da će pad Kabula biti popraćen masakrima nad svima u predsjedničkoj palati, poznatoj kao Arg, te je zatražio od svog zamjenika da ga prati prilikom napuštanja zemlje kako bi se izbjegla katastrofa.

Bivši dužnosnik u afganistanskoj vladi smatra da je Ghani dobio informacije od američke administracije, koje nije želio podijeliti sa zamjenikom.

Odbacio je mogućnost da se Ghanijev odlazak iz predsjedničke palate prema aerodromu, a zatim i napuštanje države, odvijao bez koordinacije s američkim snagama ili američkom ambasadom.

U medijima je objavljen spisak imena 52 zvaničnika, uključujući Ghanija i njegovu suprugu, koji su u nedjelju, 15. augusta, bili na letu za Dushanbe, glavni grad Tadžikistana, odakle su prebačeni na drugo odredište.

Zatim je Ghani, u obraćanju uživo, saopćio da je stigao u Ujedinjene Arapske Emirate, objašnjavajući tom prilikom okolnosti svog odlaska iz zemlje, što je opravdao time da želi spriječiti krvoproliće.

Afganistanska ambasada u Tadžikistanu otkrila je da je Ghani nosio sa sobom 169 miliona dolara.

Drugi zvaničnik u afganistanskom Ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je za Al Jazeeru da su američke snage opkolile predsjedničku palatu istog jutra kada je predsjednik pobjegao i da su razoružale Republikansku gardu.

‘Glasine o odlasku helikopterom’

Palatu su napustile nekoliko sati kasnije, s tim da nije poznato koji su zadatak imale unutar palate, a potom je predsjednik nestao.

Zvaničnik u afganistanskom Ministarstvu vanjskih poslova vjeruje da je predsjednik, pod zaštitom američkih snaga, napustio palatu i zaputio se na aerodrom.

Odbacio je glasine, kako ih je nazvao, o Ghanijevom odlasku helikopterom, rekavši da je avion koji je odvezao predsjednika do Tadžikistana odabrao put koji je teško pratiti.

Kada ga vlada te zemlje nije htjela primiti, nastavio je put do konačnog odredišta.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO