Anez ‘stabilna’ nakon pokušaja samoubistva u zatvoru

Bivša predsjednica Bolivije pokušala je sebi uzeti život nakon što su je tužioci optužili za ‘genocid’ zbog smrti demonstranata 2019.

Anez (54) je privedena ranije ove godine zbog optužbi da je učestvovala u puču za svrgavanje dugogodišnjeg bivšeg predsjednika Eva Moralesa 2019. (AFP)

Zatvorena bivša bolivijska predsjednica Jeanine Anez nalazi se u “stabilnom” stanju nakon što je pokušala da se ubije kada su je tužioci optužili za “genocid” zbog smrti demonstranata 2019. godine, rekao je jedan zvaničnik, prenosi Al Jazeera English.

“Bez sumnje možemo reći da je njeno zdravlje stabilno”, rekao je novinarima u nedjelju Juan Carlos Limpias, direktor zatvora.

“Trenutno je sa porodicom u zatvoru. Porodica će biti važan faktor koji će joj pomoći da poboljša stanje uma”, dodao je.

Anezova kćerka Carolina Ribera rekla je da je njena majka u subotu pokušala sebi uzeti život zbog “teške depresije” uzrokovane produženim pritvorom.

Anezina advokatica Norma Cueller rekla kako je Anez sebi nanijela povrede prerezavši donji dio ruku. “Ovo je vapaj za pomoć bivše predsjednice. Osjeća se jako uznemireno”, rekla je Cueller novinarima.

Optužbe za genocid

Anez (54) je privedena ranije ove godine zbog optužbi da je učestvovala u puču za svrgavanje dugogodišnjeg bivšeg predsjednika Eva Moralesa 2019.

Ona je negirala optužbe i tvrdo da je žrtva političkog progona. U zatvoru je dok čeka suđenje.

Glavni tužilac Juan Lanchipa u petak je najavio optužbe za genocid protiv Anez zbog dva incidenta u novembru 2019. godine u kojima su ukupno 22 osobe poginule u sukobima s policijom.

Žrtve su bile pristalice Moralesa.

Lanchipa je rekao da je protiv nje predočio dokumente u kojima su incidenti “privremeno klasifikovani kao genocid, teške i lakše povrede i povrede nakon kojih je uslijedila smrt”.

Anez je suočena i s optužbama za terorizam, pobunu i zavjeru.

Moralesov štićenik Luis Arce

Bolivijska opozicija rekla je da osuđuje vladin tretman prema Anez i poziva na njeno oslobađanje.

Bivši centristički predsjednik Carlos Mesa zatražio je prekid njenog “političkog pritvora” i zatražio nezavisnu istragu o njenom stanju.

Anezova porodica je više puta tražila od vlade da se prebaci u bolnicu radi liječenja hipertenzije i drugih stanja.

Konzervativka Anez došla je na vlast u novembru 2019. godine nakon što je Morales podnio ostavku i pobjegao iz zemlje nakon sedmica nasilnih protesta zbog kontroverznog ponovnog izbora na neustavan četvrti mandat.

Ona je položila zakletvu kao privremena predsjednica ali su njeni politički protivnici to osudili kao puč.

Pod Anezovom administracijom, Bolivija je u oktobru 2020. održala mirne, transparentne izbore na kojima je Moralesov štićenik Luis Arce odnio veliku pobjedu.

Arce je naknadno obećao da će progoniti one koje je optužio da su izvršili državni udar.

Bolivijska opozicija osudila je nedostatak raspodjele moći u zemlji, rekavši da su sudovi, izborno tijelo i državno tužilaštvo lojalni Arceu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada