Prvi izbori zakonodavaca u Kataru 2. oktobra

Katarani će birati 30 članova tijela koje ima 45 mjesta, dok će emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani i dalje birati preostalih 15 članova.

Katarski emir šeik Tamim Bin Hamad Al Thani danas je objavio dekret o izborima (AFP)

Katarski prvi izbori zakonodavaca za dvije trećine savjetodavnog Vijeća Šure bit će održani 2. oktobra, navodi se u dekretu koji je objavio vladajući emir u nedjelju.

Katarani će birati 30 članova tijela koje ima 45 mjesta, dok će emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani i dalje birati preostalih 15 članova.

Vijeće će imati zakonodavnu vlast i odobravat će opće državne poslove i budžet. Također, vršit će kontrolu nad izvršnom vlasti, osim nad tijelima koja se bave odbranom, sigurnosti, ekonomijom i investicijama.

Premijer šeik Khalid bin Khalifa Bin Abdulaziz Al Thani pozvao je građane da „pozitivno participiraju na prvim izborima koji će biti održani u historiji Države Katar kako bi se formiralo izabrano Vijeće Šure“, prenosi državna agencija QNA.

„Princip ovih izbora je potpuno uvjerenje da su svi Katarani jednakih prava i dužnosti, a taj princip se postiže praćenjem odredbi Ustava, nacionalnih tradicija i stalnih običaja, a kroz uspostavljene pravne i ustavne alatke i procedure“, istakao je šeik Khalid.

Žalbe određenih plemena

Kuvajt je trenutno jedina zaljevska monarhija koja je dala značajne ovlasti izabranom parlamentu koji može blokirati zakone i ispitivati ministre, premda je vrhovna vlast donošenja odluka i dalje u rukama vladara kao i kod susjednih država.

Oktobarski izbori su izazvali određene debate oko učešća u izborima jer su neki pripadnici plemena ustanovili da ne mogu glasati jer je to pravo određeno zakonom po kojem pravo biranja imaju Katarani čije su porodice bile u toj državi prije 1930. godine.

Izborni zakon, zasnovan na Ustavu odobrenom na referendumu 2003. godine, mogao bi biti predmet kontrole novog Vijeća Šure.

Izvor: Al Jazeera i agencije