Izraelski udari na Gazu, deseci ranjenih na protestima

Izraelska armija je navela kako je pogodila četiri lokacije gdje se proizvodi i skladišti oružje u Gazi, a koje priada Hamasu.

Udari su izvedeni nekoliko sati nakon što su izraelski vojnici zapucali na okupljene mlade Palestince koji su demonstrirali kod ograde koja razdvaja Gazu i Izrael (EPA)

Izraelska vojska pokrenula je zračne udare na Gazu nakon sukoba svojih pripadnika i palestinskih demonstranata tokom protesta povodom komemoracije paljenja jerusalemske džamije Al-Aqsa prije 52 godine.

U saopćenju kasno u subotu, izraelska armija je navela kako je pogodila četiri lokacije gdje se proizvodi i skladišti oružje u Gazi, a koje pripada Hamasu, grupi koja upravlja palestinskom enklavom pod opsadom.

Još nema izvještaja o žrtvama.

Deseci ranjenih

Udari su izvedeni nekoliko sati nakon što su izraelski vojnici zapucali na okupljene mlade Palestince koji su demonstrirali kod ograde koja razdvaja Gazu i Izrael. Palestinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je kako su deseci Palestinaca ranjeni, među kojima je i 13-godišnji dječak koji je pogođen u glavu.

„Razne oblike povreda ima 41 civil“, navodi se u saopćenju.

Izraelska vojska je nazvala demonstrante „izgrednicima“ i navela kako su se neki pokušavali popeti uz ogradu i bacali „eksplozivne uređaje“ na vojnike.

Dodaju kako su vojnici „odgovorili sa mjerama za suzbijanje izgreda, uključujući puščanu vatru kada je neophodno“, te kako je jedan vojnik „kritično ranjen vatrom iz Gaze“.

Saopćenje palestinskih grupacija

Al Jazeerina novinarka Youmna al-Sayed kazala je kako su najmanje 10 ranjenih Palestinaca djeca, te kako su dvoje u kritičnom stanju.

Ona javlja kako su palestinske frakcije pozivale na mirne skupove pred demonstracije, te kako je „Hamas pretjeranu silu izraelskih okupacijskih snaga nad civilima nazvao uobičajenim djelovanjem Izraela“.

Kasnije u subotu su Hamas i druge grupacije iz Gaze u zajedničkom saopćenju „salutirale herojskoj omladini“ koja se sukobila sa izraelskim snagama.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO