Šef Naftogaza smatra da Sjeverni tok 2 ne može uspjeti

Ukrajinci smatraju da plinovod krši evropske regulacije, što znači da neće dobiti dozvolu za rad.

Njemački sud bi do 25. augusta trebao odlučiti vrijede li evropska pravila o tranzitu i proizvodnji plina i za Sjeverni tok 2 (Reuters)

Plinovod Sjeverni tok 2 je politički projekt, koji krši regulacije Evropske unije, ne smije komercijalno raditi i treba se zaustaviti, izjavio je u petak čelnik ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz Jurij Vitrenko.

To je rekao uoči susreta u Moskvi između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Dvoje čelnika razgovarali su, između ostalog, i o Sjevernom toku 2, gotovo dovršenom plinovodu između Rusije i Njemačke koji zaobilazi Ukrajinu.

Tenzije između Moskve i Washingtona

Očekuje se da će o tom pitanju govoriti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom posjete SAD-u kasnije ovog mjeseca, kazao je Vitrenko, dodavši da će Zelenski tražiti sankcije zbog plinovoda, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Nadamo se da ovaj plinovod neće nikad zaživjeti kao komercijalni projekt“, rekao je Vitrenko.

Ukrajinac smatra da plinovod krši evropske regulacije, što znači da neće dobiti dozvolu za rad.

“Nastavit ćemo insistirati da ovaj geopolitički projekt Kremlja mora biti zaustavljen. Posebno američkim sankcijama“, naglasio je Vitrenko.

Plinovod je dodatno podigao tenzije između Moskve i Washingtona nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

No, vlada američkog predsjednika Joea Bidena se za sada nije odlučila za pritisak sankcijama, što je udarac za Ukrajinu, tranzitnu državu za ruski plin.

‘Ttransparentan i nediskriminatoran način’

Vitrenko je kazao da Ukrajini trebaju milijarde dolara prihoda od tranzita plina kako bi se unutar idućih 15 godina prebacila na zelenu energiju.

Njemački sud bi do 25. augusta trebao odlučiti vrijede li evropska pravila o tranzitu i proizvodnji plina i za Sjeverni tok 2.

Glasnogovornik Evropske komisije saopćio je da taj plinovod nije zajednički evropski interes, no da će to tijelo osigurati da on djeluje na “transparentan i nediskriminatoran način“, u skladu s evropskim zakonima.

Izvor: Agencije